Utbyten.se - UHR:s webbplats om möjligheter till internationellt samarbete och utbyte

Nyhet | 2017-03-15

Filmtävling om EU - vinn 10 000 kronor

Uppmana dina elever att göra en kort film om EU och delta i EU-minuten 2017 på Instagram. Ni kan vinna 10 000 kronor. De 100 första klasserna som deltar får glasscheckar inför firandet av Europadagen den 9 maj.

Hur ser dina elever på EU? Vad vet de? Vad betyder EU för dem i vardagen?

För att uppmärksamma Europadagen den 9 maj anordnar vi nu EU-minuten – en filmtävling för elever i grundskolans årskurs 1-9 och i gymnasieskolan. Tävlingen går ut på att eleverna – individuellt eller i grupp – gör mobilfilmer på max en minut på temat "Det här är EU för mig."

Tävlingen genomförs i två kategorier:

  • Kategori 1: Elever i grundskolans årskurs 1-6.
  • Kategori 2: Elever i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan.

Det här kan ni vinna

Den vinnande filmen i vardera kategori belönas med 10 000 kronor. Pengarna går till klassen, som kan använda dem till exempelvis en resa, ett studiebesök eller annat valfritt ändamål. Ett pris per tävlingskategori delas ut.

Så går tävlingen till

  1. Börja med att anmäla din klass till tävlingen (se länk längre ner på den här sidan).
  2. Diskutera EU i klassrummet. Vad är EU? Varför finns unionen? Hur påverkar EU-samarbetet vår vardag? Du hittar stöd i form av lektionstips och användbara länkar på vår webbplats uhr.se.
  3. Låt dina elever, med utgångspunkt i de diskussioner ni haft, med sina mobiltelefoner göra kortfilmer på max en minut på temat "Det här är EU för mig ". Filmerna kan göras individuellt eller i grupp.
  4. Eleverna laddar sedan upp filmerna på Instagram (via sina egna Instagram-konton eller skolans). I kommentarsfältet skriver de hashtagg #euminuten, samt namnet på skolan, klass och ort. OBS! Glöm inte att Instagram-kontot måste ha en öppen profilinställning under tävlingsperioden så att bidraget blir synligt.
  5. Uppmana eleverna att sprida och dela sina filmer på Instagram och i andra sociala medier. De fem filmer som fått flest gilla-markeringar på Instagram när tävlingstiden gått ut direktkvalificerar sig till final i tävlingen (övriga finalister utses av juryn).
  6. En jury på UHR kommer att utse de vinnande filmerna.

Sista dag att anmäla klassen och tagga filmer är söndag 9 april.

Anmäl klassen nu och få glasscheckar

De 100 första klasserna som anmäler sig och laddar upp filmer, får ett bidrag till Europadagsfirandet den 9 maj i form av glasscheckar. Så se till att anmäla din klass redan idag!

Anmälan och mer information

Anmälan, tävlingsregler, lektionstips och mer information hittar du på uhr.se