Utbyten.se - UHR:s webbplats om möjligheter till internationellt samarbete och utbyte

Nyhet | 2016-07-18

Multiinternationell överraskning i Rumänien

Tänk att du ska följa en universitetskollega i arbetet under en vecka och precis innan det är dags för avresa får veta att tjugo andra kollegor från hela Europa kommer att vara där samtidigt. Det hände Marie Engegard från Uppsala universitet när hon skulle till Rumänien med Erasmus+.

- Wow, var min första känsla, berättar Marie Engegard. Sedan blev det lite pirrigt.

I april deltog Marie Engegard i fortbildningen Staff Training Week på West University of Timișoara i Rumänien genom Erasmus+ mobilitet högre utbildning. Marie Engegard är resesamordnare och personaladministratör på Uppsala universitet Campus Gotland. Under en vecka skulle hon följa en kollega i arbetet och bekanta sig med det rumänska universitetet, med landet och kulturen. Men veckan blev inte riktigt som hon tänkt sig. Den blev mycket bättre.

Personal från femton universitet

Tillsammans med administrativ personal från femton universitet i Bosnien, Serbien, Österrike, Tyskland, Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Polen, Storbritannien och Slovenien deltog Marie Engegard i upptäcktsfärder, utflykter och grupparbeten i syfte att lära känna landet, kulturen och universitetet. Även en språkkurs med kulturinriktning ingick.

Marie Engegard- Det var fantastiskt! Det är en upplevelse att bli avklädd sin egen kultur och ta på sig någon annans. Jag hade stort utbyte av de andra deltagarna. Vi blev som en enda stor jobbfamilj där det uppstod många härliga kulturkrockar, till exempel när alla ville äta på olika tider. Men framför allt gav det massor av nya kontakter för framtiden.

Givande jobbskuggning

Utöver olika aktiviteter i grupp var en heldag vikt för jobbskuggning. Marie Engegard följde universitetets HR-chef som både delade med sig att sitt arbete och var nyfiken på hur det går till på Uppsala universitet.

- Vi kunde till exempel jämföra anställningsskydd och pensionsavtal, lönelägen och rättigheter och skyldigheter för statligt anställda. Jag visste redan innan jag åkte att rumänerna ligger bra till när det gäller tekniska lösningar för administration och jag fick en bra inblick i deras lönesystem.

Funderar på framtida studentutbyte

Ännu en anledning till att veckan i Rumänien vida överträffade förväntningarna var själva landet. Trevligt, inbjudande, vackert och tryggt, med billig lokalproducerad och ofta ekologisk mat och spännande historia, är Marie Engegards uppfattning.

Staden Timișoara är gammal och bär på många minnen från 1989. Det var där upproret mot Nicolae Ceaușescu inleddes och över hundra obeväpnade demonstranter sköts till döds av den ökända säkerhetspolisen Securitate. För svenskar är landet ett relativt ovanligt resmål. På universitetet i Timișoara var hon den enda svensken just då och den första svenska administratören på besök någonsin.

- Jag fick ett så fint mottagande. Universitetet i Timișoara har jobbat hårt för att internationaliseras. De vill göra Rumänien attraktivt för resten av världen och det är en stor utmaning. Ännu har de inte avslutat den förändringsprocess som inleddes efter Ceaușescus fall och de vill ha nya influenser. Fler internationella studenter. Gärna från Sverige. För mig skapade veckan många tankar kring hur ett framtida studentutbyte skulle kunna se ut.