Lyssna

Utlandsstudier fick Marcus att vilja jobba internationellt

En utbytestermin på Italiens största universitet för teknik, arkitektur och design fick studenten Marcus Berggren att vilja satsa på en internationell karriär inom hållbarhet och produktinnovation.

Marcus Berggren, Blekinge Tekniska Högskola.

Marcus Berggren studerade på Politecnico di Milano mellan september 2018 och januari 2019.

Vem är du?

– Jag heter Marcus Berggren och kommer från Norrköping men studerar industriell ekonomi på civilingenjörsprogrammet på Blekinge Tekniska Högskola. Jag gör mitt femte år så jag arbetar med min masteruppsats nu och planerar att ta min examen till sommaren.

– Mitt examensarbete handlar om hur man kan optimera materialflödet inom additiv tillverkning, det vill säga processerna från inköp av material till och med att man börjar 3D-printa. Ett väldigt spännande område!

Berätta om din utbytestermin på Politecnico di Milano

Politecnico di Milano är Italiens största universitet för teknik, arkitektur och design och ett av de mest framstående i Europa inom dessa områden. Termen "Politecnico" innebär att det är ett statligt universitet med utbildningar endast inom teknik och arkitektur. Universitetet är organiserat i 16 fakulteter spridda över sju campus i regionen Lombardiet. Man har ett nära samarbete med företagen i regionen, som anses vara ett av de mest utvecklade industriområdena i Europa.

– Jag genomförde min utbytestermin mellan september 2018 – januari 2019. Min högskola har flera partneruniversitet i Europa och övriga världen men jag är intresserad av Italien och dess kultur, landets människor, språk och arbetsmarknad och jag hade hört mycket gott om skolan så jag valde att studera på deras civilingenjörsprogram tillsammans med italienska och internationella studenter.

– Jag läste kurser inom management engineering som fokuserade mycket kring projektledning samt hur sociala och hållbarhetsutmaningar påverkar företag. De som studerade på masternivå var alla mycket duktiga på engelska och alla kurser hölls också på det engelska språket, men såklart ville jag lära mig så mycket italienska som det bara gick.

Varför ville du göra det utbytet?

– Av flera anledningar. Jag ville träffa människor från andra länder och skapa mig ett nätverk som var bra för mig yrkesmässigt. Jag har fått många kontakter med andra Erasmusstudenter, det är jätteroligt. Jag ville också skaffa mig erfarenheter och se hur arbetsmarknaden ser ut internationellt.

– I Milano finns det mycket att upptäcka. Fina museum, många restauranger med otrolig mat och mysiga kaffebarer. Staden ligger också geografiskt bra till i landet, det är nära till både sol, bad och skidåkning som man når inom loppet av en till två timmar.

Programmet Erasmus+ mobilitet högre utbildning ger möjlighet för personal och studenter att skaffa sig internationell erfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer. Universitet och högskolor som har Erasmus Charter for Higher Education, ECHE.

Vad har utbytet gett dig?

– Det har vidgat min syn på den internationella arbetsmarknaden och jag vill arbeta och bo utomlands i framtiden. Genom utbytet har jag insett att det går, jag har provat på det nu. Min engelska har förbättrats och jag har lärt mig en del italienska. Jag har blivit orädd för att testa nya saker, vidgat mitt tankesätt och resonemang. Tidigare var jag för bekväm, det är en erfarenhet som jag har gjort.

Vilken är den största nyttan för dig?

– Jag har börjat tänka mer i internationella dimensioner, i mitt examensarbete tar jag till exempel in människor från flera olika länder. Jag vill gärna arbeta på ett företag med global närvaro i framtiden. Det är bra att ha den här terminen i mitt CV nu när jag snart är klar med min utbildning.

Har du råd till andra som funderar på ett utbyte?

– Åk, det spelar inte någon större roll vart du reser. Du samlar erfarenheter och växer som människa och det kan påverka dina val inför framtiden.

– Börja planera för ditt utbyte tidigt och ligg på och driv det. Allt kommer inte serverat utan sök själv efter kurser och program som passar dig. Du kan påverka mycket själv. En hel del känns oklart och ovisst i början, men det faller på plats när du väl är där, oroa dig inte.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det är att ta min examen till sommaren och bli civilingenjör i industriell ekonomi. I ett längre perspektiv så vill jag arbeta med projektledning inom hållbarhet och produktinnovation, allra helst i en global miljö med stor mångfald.

Fakta

Varifrån fick Marcus finansiering?

Från programmet Erasmus+ mobilitet högre utbildning.

Hur stort var bidraget?

Cirka 370 euro per månad. Det hjälpte mycket då boendet kostade 400 euro per månad. Sedan så hade Marcus CSN-bidrag och CSN-lån. Milano är en dyr stad men han lyckades hitta ett bra boende, maten kostar ungefär lika mycket som i Sverige.

Finns det fler program för högre utbildning?

Ja, UHR har olika program för olika behov och beroende på inom vilket område du verkar:

Högre utbildning

Vuxenutbildning

Skola

Yrkesutbildning