Digitala verktyg som underlättar ert internationella samarbete

Mejl, chatt och videosamtal känner väl de flesta till. Men det finns många andra digitala verktyg som kan underlätta arbetet i ett internationellt projekt. Det menar Erik Axelsson, förstelärare på Fria Läroverken i Karlstad, med erfarenhet av både internationellt samarbete och digitalisering. Här ger han sina bästa tips på funktionerna du inte ska missa.

Sedan 2014 deltar gymnasieskolan Fria Läroverken i Karlstad i Creative Lion – ett treårigt samarbetsprojekt inom Erasmus+ där även skolor i Italien, Slovakien, Tjeckien och Turkiet medverkar. Syftet är dels att eleverna ska utveckla nyckelkompetensen "lära att lära", dels förbättra sina mediekunskaper. Dessutom är tanken att fortbilda lärarna när det gäller IKT.

– Alla fem skolor som deltar är väldigt medieinriktade. Våra elever har bland annat fått producera egna handledningsfilmer, tutorials, och filmat mot green screen. Vi har också en gemensam webbsida där de publicerar material, säger Erik Axelsson.

– Tack vare projektet har eleverna utvecklats mycket medialt, men även språkligt och på ett personligt plan. De har fått prova på saker och verktyg som vi inte har här hemma.

Stort intresse för digitalisering

Erik Axelsson har även tidigare deltagit i flera internationella projekt och är dessutom skolambassadör för EU, med särskilt uppdrag att driva undervisningen om EU och Europa. Han har också ett stort intresse för digitalisering, och har under årens lopp upptäckt många funktioner som är användbara vid samarbeten med lärare och elever i andra länder.

Erik Axelsson– Det finns verktyg som är väldigt bra för att arbeta med budgeten i ett EU-projekt. Man kan smidigt föra in kostnader i samband med resor och sedan exportera dem till Excel. Det finns också användbara tjänster för att gemensamt planera och administrera ett projekt.

Brainstorming och fotoutställningar på nätet

Även för elevernas och lärarnas arbete i projektet har Erik Axelsson många tips. Till exempel på digitala verktyg som kan användas för gemensam brainstorming online, för att ordna digitala fotoutställningar och publicera tidningar på webben. Ett annat tips, för de mer praktiska delarna av ett utbyte och partnerbesök, är de karttjänster som finns.

– Jag har dåligt lokalsinne och skulle inte klara mig utan de offline-kartor jag laddar ner inför ett projektbesök i ett annat land, säger Erik Axelsson.

Hitta partners med eTwinning

Han vill också slå ett slag för eTwinning - webbplatsen för digitalt skolsamarbete i Europa. Över 400 000 lärare och pedagoger i hela Europa är idag anslutna till etwinning.net.

– eTwinning är jättebra, framför allt för att få kontakt med kollegor i andra länder om man inte redan har en samarbetspartner.

Erik Axelssons tips till dig som vill börja arbeta mer med digitala verktyg

 1. Börja smått!
 2. Hitta ditt eget – det du brinner för och funktionerna som passar dig och projektet.
 3. Engagera dig i sociala medier. Gå till exempel med i den öppna Facebook-gruppen "IKT-verktyg", där du får förslag på verktyg och även hjälp med att använda dem.

Erik Axelssons tips på verktyg för ett projektsamarbete

Arbetet och samarbetet i projekt

 • Anordna digitala fotoutställningar (t.ex Flickr)
 • Brainstorma gemensamt online (t.ex. Padlet)
 • Låt eleverna producera och publicera digitala tidningar (t.ex. Issuu)
 • Dela bilder på nätet (t.ex. Dropbox)
 • Arbeta gemensamt med dokument (t.ex. OneNote)
 • Gör frågesporter online (t.ex. Kahoot Ghost)
 • Arbeta gemensamt med presentationer (t.ex. Google Slides) och publicera presentationer på webben (t.ex. Sway)

Ekonomi och projektadministration

 • Sammanställa kostnader online (t.ex. Xpense Tracker)
 • Planera och administrera projektet online (t.ex. Trello)

Besök hos partnerskolor i andra länder

 • Offlinekartor som kan laddas ner digitalt och användas även när du inte har tillgång till Internet (t.ex. maps.me).

Strategiska partnerskap är från och med 2021 ersatta med Erasmus+ partnerskap.

eTwinning