Lyssna

"Distansundervisningen skapar nya idéer hos oss"

Coronapandemin innebär en upp- och nervänd undervisningsmiljö för många skolor i Europa. Rödebyskolan har gjort något positivt av karantänen och startat ett digitalt eTwinningprojekt tillsammans med kollegor i Europa. Målet är att sprida glädjefyllda uppdrag till sina elever.

Johanna Laronsson, lärare på Rödebyskolan i Karlskrona

Johanna Laronsson, lärare på Rödebyskolan i Karlskrona och deltagare i projektet Stay In Stay Safe.

Många av Europas skolor är stängda och elever får istället göra skoluppgifter från hemmet. Då kom lärare från Sverige, Italien, Georgien, Grekland och Kroatien på idén att starta ett digitalt samarbete med målet att sprida glädjefyllda uppdrag till sina elever. Projektet har de döpt till Stay In-Stay Safe Challenge.

Stay In Stay Safe går ut på att stötta och ge varandra glädje under tiden som många av oss måste stanna hemma. Det hade passat lika bra i ett klassrum, det är roligt , lättsamt och får oss att lära känna varandra bättre. För oss lärare blir det ett härligt stöd i allt vi går igenom just nu, berättar Johanna Laronsson, lärare på Rödebyskolan i Karlskrona och deltagare i projektet.

Eleverna känner sig som en del av Europa

De tar till exempel reda på hur lärare och kollegor gör för att ta rast under karantänen och under första veckan skulle alla klä ut sig och skicka en bild.

– Vi har också skickat bilder på vad vi såg när vi tittade ut genom våra fönster och under påskveckan önskade vi varandra glad påsk på våra olika språk och visade upp traditionella påskrätter och påskpyssel som vi gjort i de olika länderna. I dessa uppgifter har eleverna fått kunskap om länders traditioner och samtidigt fått fundera över vad deras egna land har för traditioner och varför.

Den digitala plattformen bidrar till att Johannas elever, som går i tvåan, upplever att den internationella kontakten känns naturlig i deras vardag och får dem att känna sig som en del av Europa.

Perfekt verktyg för daglig kontakt

eTwinning kom Johanna Laronsson i kontakt med under ett skolutbyte med Italien. Sedan dess har hon jobbat i flera projekt och varit på ett seminarium i Köpenhamn.

– Jag blev helt såld, eTwinning är fantastiskt för det blir så lätt att komma i kontakt med elever och lärare i andra europeiska länder och få fortbildning i olika ämnen. Det kostar ingenting och ger oss bra nätverk, jag använder verktyget i min dagliga undervisning och det kommer alltid att finnas i mitt arbete.

Nu sprider Johanna och hennes europeiska kollegor projektet vidare till alla som är intresserade. Närmast väntar fler skoluppgifter som frågesport, skattjakt, ladda upp en ritning och en sång. Ett krav är att uppgifterna ska sprida glädje.

– Ibland behöver vi bara få skratta, vissa stunder mer – den stunden är nu!

eTwinning

eTwinning är en digital plattform som hjälper dig att komma igång med internationella samarbeten, hitta projektpartners och skapa möjligheter till kompetensutveckling. Du får tillgång till en digital arbetsyta för ditt samarbete, online-lärevents och diskussionsgrupper, inspiration och tips på digitalt lärande och pedagogik.

eTwinning