Lyssna

Ett år i Frankrike avgjorde framtiden

Sitt tredje gymnasieår tillbringade hon i franska Lannion. Idag bor hon i Bryssel och pratar franska mest hela dagarna. För Caroline Sundberg har programmet Ett år i Frankrike och språkkunskaperna det gav varit avgörande.

Caroline Sundberg

När Caroline Sundberg sökte till Ett år i Frankrike 2007 gick hon i tvåan på gymnasiet. Egentligen trodde hon inte att hon var tillräckligt bra på franska för att bli antagen, men hon ville gärna lära sig. Och viljan räckte långt. Idag kan hon se tillbaka på tio år av studier och arbete med flera internationella inslag där hennes kunskaper i franska haft central betydelse.

Flytande franska

– Mitt år i Lannion gav mig en fransk vokabulär som det inte går att läsa sig till. Jag fick en bred förståelse för språket och kulturen och lärde mig diskutera allt från politik till väder. Att jag lärde mig franska flytande gjorde också att jag klarade terminen som utbytesstudent i statsvetenskap i Paris. Och att jag nu bor och arbetar i Bryssel.

Inre styrka och förståelse för världen

Förutom på det språkliga planet var det framför allt inom två andra områden Caroline Sundberg utvecklades under sitt år i Lannion. Hon hittade en inre styrka som gjorde henne mindre rädd och trygg i att hon klarar sig själv och hon fick en ny syn på världen och på sig själv i den.

– Jag fick en förståelse för världen och att den kan se ut på väldigt många olika sätt. Att det finns stora skillnader. Jag gick från att vara ganska naiv till att inse att alla handlingar får konsekvenser som man alltid behöver ta ansvar för. Innan jag åkte till Frankrike var jag inte engagerad. Mitt intresse för samhällsfrågor vaknade där. Min bror i värdfamiljen var aktiv inom elevdemokrati och det var en av de saker som inspirerade mig. Från början ville jag bli tandläkare, men istället satsade jag på statsvetenskap och genusvetenskap efter gymnasiet. Och jag engagerade mig i studentkåren.

Karriär i Bryssel

2017 kom Caroline Sundberg till Bryssel som vice ordförande i European Students’ Unions. Från hösten 2018 är hon ansvarig för ungdomsfrågor i paraplyorganisationen Party of European Socialists, ett socialdemokratiskt europeiskt parti som är näst störst i Europaparlamentet. Här tänker hon stanna och fortsätta vara en del av arbetet för att ungdomsfrågor ska väga lika tungt som allmänpolitiska frågor i de politiska diskussionerna på europeisk nivå. 

Vad vill du säga till den som funderar på att söka till Ettårsprogrammet?

– Tre saker. Ett: Det är skitjobbigt i början, men tiden går fort. Du kan åka hem och hälsa på och din familj kan komma på besök. Två: Sök även om du är osäker på dina språkkunskaper. Det värsta som kan hända är att du inte blir antagen. Diskvalificera inte dig själv. Har du viljan är du halvvägs! Tre: Det är en chans för dig. Bara fullt av möjligheter. Superkul. Sök – du kan tacka nej. Och om du blir antagen och bestämmer dig för att åka – se till att hålla kontakten med andra elever som är ute samtidigt genom Ettårsprogrammet. Ni kan dela erfarenheter och stötta varandra.

Fakta om Ettårsprogrammet

Ett år i Frankrike är en del av Ettårsprogrammet, ett av UHR:s program för internationellt samarbete och utbyte. Genom programmet kan elever som går i årskurs ett eller två på gymnasiet och läser franska, tyska eller spanska steg 3 eller högre få möjlighet att läsa ett gymnasieår i en fransk, tysk eller spansk skola. Det kostar ingenting att delta. Den som blir antagen får sitt vanliga studiebidrag från CSN och ett inackorderingstillägg som tillsammans täcker en del av kostnaderna under året. UHR ordnar med värdfamilj och i Frankrike även med internat.

 Ett år i Frankrike