Lyssna

Ett utbyte utöver det vanliga

Efter 18 månaders väntan kunde äntligen fyra skolor från Island, Estland, Lettland och Sverige träffas igen och slutföra ett utbyte inom Nordplus Junior. En hektisk men lärorik resa i september 2021 satte punkt för projektet.

Detta är en projektrapport skriven av Patrik Gahm, lärare och studie- och yrkesvägledare på gymnasieskolan CIS i Kalmar.

"Nordplus Junior-projektet NTEE (New Tendencies in Economy & Entrepreneurship). Det var nära att det blev inställt men vi lyckades ta oss till Riga, Lettland och partnerskolan Riga State Gymnasium no 2. Där och då trodde vi att det skulle vara lugnt till hösten och att vi alla skulle träffas i Tartu, Estland i september men….

Pandemin slog till med full kraft och vi blev tvungna att först skjuta upp resorna och sedan ställa in dem helt. Hösten 2020 var skolorna ännu i chock och hade fullt upp med att ställa om till digital undervisning och det var svårt att få fokus på projektet från lärare, ledning och elever. Vi genomförde dock ett antal digitala möten med både lärare och elever under hösten 2020 och bestämde att våren 2021 så skulle vi åka på våra två sista resor. Tyvärr så gick det inte att genomföra men vi genomförde Riga-mötet helt digitalt och avslutade med en affärsidé-tävling på Handelshögskolan, som gick mycket bra. Det märktes att skolorna i alla länderna (Island, Estland, Lettland och Sverige) hade lärt sig hantera tekniken fullt ut.

Efter samtal med Nordpluskontoret kom vi överens om att få projektet förlängt med sex veckor, från den 31 augusti till den 15 oktober 2021 och tack vare det så kunde vi nu genomföra det avslutande mötet i september 2021.

Efter mycket arbete och utmaningar lyckades vi få ihop ett utbyte utöver det vanliga. Allt med kort varsel och vi fick anpassa oss till olika regler i våra länder.

Utbyte utöver det vanliga.jpg

Elever och lärare på plats i Tallinn.

Den 27 september samlades vi alla i Tallinn och sedan har vi under fem dagar rest runt i både Estland och Lettland, vi har bland annat besökt Narva, Kothla-gruvorna, Tartu, Jurmala, Ventspils och Riga. Det har varit en blandning av studiebesök på olika företag, föreläsningar på universiteten i Tartu och Ventspils och teambuilding-aktiviteter i internationella grupper. Kanske ett av de mest hektiska utbyten vi har varit med om men otroligt roligt och lärorikt. Eleverna har fått vänner för livet och verkligen lärt sig hur det är att jobba och plugga i ett annat nordiskt land, de har fått uppleva olika kulturer och hur olika tidsepoker har påverkat livet i Estland och Lettland.

Att genomföra möten och aktiviteter digitalt är effektivt, men kan omöjligt mäta sig med att resa och uppleva och träffas på riktigt. Pandemin har dock fört med sig att både lärare, ledning och elever har lärt sig att arbeta digitalt och att blanda verkliga upplevelser med digitala möten är fantastiskt bra. Bland annat kunde den svenska partnerskolan CIS livesända från utbytet direkt till samtliga elever och lärare som var kvar i Sverige och på så sätt dela med sig av erfarenheter, känsla, skapa en delaktighet och marknadsföra kommande Nordplus Junior projekt i organisationen.

Aare Ristikivi lärare från Hugo Treffner gymnasiet i Tartu säger:
- Det har varit en stor utmaning att så snabbt kunna planera och sätta ihop ett program men att med hjälp från alla partners så har det gått över förväntan."

Projektet New Tendencies in Economy & Entrepreneurship (NTEE) 

Dessa fyra skolor jobbade i projektet:

  • Calmare Internationella Skola (CIS), Kalmar
  • Riga State Gymnasium No 2, Riga, Lettland
  • Hugo Treffner Gymnasium, Tartu, Estland
  • Fjölbrautaskólinn, Reykjavik, Island

Projektet pågick mellan 2018-2021 och har haft tre olika fokusområden: socialt entreprenörskap, cirkulär ekonomi och delningsekonomi. Totalt har ca 150 elever och 30 lärare varit inblandade.  Mer information på www.ntee.eu