Från början hade de inga planer på att samarbeta internationellt. Nu har Oscarsgymnasiets gymnasiesärskola i Oskarshamn ett ömsesidigt samarbete med kollegor på Sari Hati School på Bali.

Kollegor från Oscarsgymnasiet träffar rektorn för Sari Hati School, Sari Hati.

- Vi har lärt oss mycket av deras fantastiska lugn, harmoni och kärlek till varandra, säger Laila Lund, pedagog på Oscarsgymnasiet. Och de har bland annat plockat upp vårt arbete med entreprenörskap. Det är som en saga.

Samarbetet mellan Oscarsgymnasiet och Sari Hati School började av en slump våren 2016 i en butik i Oskarshamn där Laila Lund och hennes kollegor gått in för att handla. När kvinnan i butiken förstod att de jobbade på en särskola berättade hon om en liknande skola på Bali och förmedlade kontakten med rektorn där. Snart hade de båda skolorna satt igång ett samarbete på distans.

Balitimme varje vecka

Tillsammans med sina elever skrev Laila Lund och hennes kollegor brev, ritade teckningar och fotograferade sig och sin skola. Sedan skickade de alltihop till Sari Hati School där de gjorde likadant. De pratade också med varandra via Whatsapp och skickade filmer som de visade för eleverna. Efter några månader med en Balitimme varje vecka ville skolorna undersöka förutsättningarna för ett fortsatt samarbete. Laila Lund och hennes kollegor sökte och fick bidrag genom Atlas planering.

- Det var svårt första gången. Ett tips som underlättar är att hitta den röda tråden redan från början. Vi hade också fantastiskt bra stöd från vår rektor, Carina Boman, och kommunens EU-samordnare hjälpte oss lite med själva ansökan. Annars fick vi ta reda på allt själva. Det var inte många som trodde på vårt projekt så när vår ansökan blev beviljad var det jättekul!

Planeringsresa till Bali  Laila Lund lämnar över Friendsarmband till balinesiska elever

Under den första planeringsresan våren 2017 besökte svenskarna Sari Hati School, som drivs av eldsjälar som sökt upp och erbjudit barn med funktionshinder att gå hos dem.

- Generellt värderas barn med funktionshinder lågt i Indonesien, berättar Laila Lund. Men vår partnerskola gav glädje till sina elever. De arbetar mycket med kroppsuppfattning, dans och gemenskap. Vi upplevde att vi behöver deras lugn hos oss.

Planeringsresa till Oskarshamn

Ett år senare kom rektorn och en lärare från Sari Hati School till Oskarshamn för att göra studiebesök, följa undervisningen och planera vidare. De fick ett fint mottagande. Rektorer, gymnasiechefer och politiker var inbjudna för att få se projektet och Clarion Hotel Post erbjöd gästerna sviten hela veckan – gratis. Det som, enligt Laila Lund, imponerade mest på gästerna var gymnasiesärskolans UF-företag där eleverna tillverkar och säljer saker i betong. När balineserna kom hem startade de en liknande verksamhet där de lagade och sålde mat.

Mer verkligt för eleverna

Något annat de tog med sig var inspiration till en planerad ombyggnad av Sari Hati School. Precis som Oscarsgymnasiet valde de vita väggar, takfönster och ett sinnesrum.

- När våra elever fick se bilder och filmer från den nya skolan på Bali kände de igen sig, berättar Laila Lund. De tycker det är jättekul att det finns en skola på andra sidan jorden som liknar deras. Att de har vänner där. Tidigare hade tillverkat Friendsarmband som vi hade med oss vid vårt besök och som de på film kunde se balinesiska eleverna bära, men under besöket blev hela samarbetet mer verkligt för våra elever. De fick öva sig på engelska och lära känna våra gäster. Några som ofta sitter för sig själva blommade ut i det mötet. Det var jättehäftigt.

Vad har samarbetet mer inneburit konkret?

- Vi har infört dans på schemat! Vissa elever tyckte det var pinsamt att ”fjanta framför speglarna” i början, men de behöver lite tid på sig. Nu tycker de dans är jättekul. Men det viktigaste jag lärt mig är nog att våga tänka stort! Och att våga genomföra. Det är bra att kunna föra vidare till sina elever. Att få dem att våga också.

Funderar ni på en fortsättning?

- Ja, vi tänker oss ett framtida partnerskap. Vi har fortsatt kontakt på Whatsapp, vi har skickat ett särskilt lysrör till deras sinnesrum och en kinball*. Våra elever tycker det är fint att de kan dela med sig och de ser resultatet via Whatsapp. Vi vill förstås åka till dem igen och se den nya skolan och lära oss mer om yoga och mindfulness. Det tror vi skulle vara bra för våra elever.

 

Bilder: På första bilden träffar kollegorna från Oscarsgymnasiet rektorn för Sari Hati School, Sari Hati. På andra bilden lämnar Laila Lund över Friendsarmband till balinesiska elever.

Mer information om projektet finns på de båda skolornas Instagramkonton: gsoscarsgymnasiet respektive sarihatischoolkim

* En kinball är en mycket stor, lätt och långsam boll.

Atlas planering

Atlas planering är ett program för internationellt samarbete och utbyte där till exempel särskolor kan söka bidrag för att undersöka förutsättningarna för ett framtida samarbete med en partnerskola i ett land utanför EU/EES. Ansökan 2020 öppnar 17 augusti. Sista ansökningsdag är 14 september. Mer information om Atlas planering