Lyssna

"Möjligheten till internationell praktik lockade mig till SKF"

Carl Linder Lood genomförde sin utlandspraktik på SKF:s anläggningar i den tyska industristaden Schweinfurt. Han förbättrade sina yrkes- och språkkunskaper och fick erfara hur det är att arbeta i ett annat land. "Möjligheten till internationell praktik lockade mig till att studera på SKF Tekniska gymnasium."

Carl Linder - Lood gjorde sin yrkespraktik hos SKF i den tyska industristaden Schweinfurt.

Carl Linder Lood studerade på SKF Tekniska gymnasium i Göteborg. Tidigare i år tog han sin studentexamen.

Carl Linder Lood studerade på det industritekniska programmet med yrkesinriktningen CNC-operatör hos SKF Tekniska Gymnasium i Göteborg. Via programmet Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning och en åtta veckor lång praktik i Tyskland fick han internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling. Det stärkte både hans yrkesfärdigheter och kvalifikationer.

– Två klasskompisar och jag fick följa med elever från SKF:s skola i Schweinfurt på deras praktik. Jag besökte fem olika praktikplatser tillsammans med de tyska studenterna och samarbetade med människor jag aldrig har träffat förut.  Det fick mig att bli mer öppen och att våga testa nya saker. Min engelska förbättrades enormt, det var det språket jag pratade mest då min tyska inte alltid räckte till. Vistelsen i Schweinfurt har fått mig att mogna, jag  tar mer ansvar nu, säger Carl.

Skillnader i länders arbetssätt

Han tycker det var ganska stora skillnader mellan Tyskland och Sverige när det kom till hur man arbetar. I Tyskland arbetar man mer traditionellt och med många manuella uppgifter jämfört med hur Carl har lärt sig att arbeta.

– De tyska studenterna väljer att bli svarvare eller industrimekaniker tidigt i sin utbildning. Jag är inte bunden till något specifikt yrke för jag har lärt mig många olika färdigheter.  Men om jag ska välja en yrkestitel, så blir det nog CNC-operatör, det vill säga maskinoperatör, för det är inom den tekniken som jag har min spetskompetens.

Han rekommenderar andra att göra praktik utomlands om de får den möjligheten.

– Ja, ta den chansen, jag fick nya kunskaper, tog mer ansvar och mognade och, inte minst, lärde känna människor som jag aldrig hade träffat annars.

Visste du om att SKF erbjuder internationell praktik innan du sökte till skolan?

– Ja, möjligheten till internationell praktik var en av många saker som lockade mig till att studera på SKF Tekniska gymnasium. Jag fick informationen om skolans praktik på en gymnasiemässa.

Du har precis tagit din studentexamen, vad har du för framtidsplaner?

– Jag älskar kombinationen av precisionstillverkning, personlig kontroll/ansvar och flexibilitet så därför vill jag helst arbeta som CNC-operatör eller något liknande. Men jag jobbar gärna inom industrin i allmänhet för jag fascineras av teknik och av hur saker tillverkas.

Kan du tänka dig att arbeta utomlands?

– Ja, det kan jag. Min internationella yrkespraktik har gett mersmak.

Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning

Det huvudsakliga målet med Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning är att öka kompetens, yrkesskicklighet och anställningsbarhet för de som deltar samt att höja intresset för yrkesutbildning. Både personal och studerande får internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling.

Organisationer verksamma inom yrkesutbildning och yrkesvägledning kan söka programmet. I Erasmus+ deltar alla EU:s medlemsländer samt Island, Turkiet, Nordmakedonien, Serbien, Liechtenstein och Norge. Schweiz deltar för närvarande inte i Erasmus+.

 Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning