Lyssna

”Utlandspraktiken ledde till mitt drömjobb”

Tre veckors praktik på Teneriffa ledde fram till ett arbete som Marielle Robien knappt vågade drömma om – att jobba som delfintränare i Dominikanska republiken.

Marielle Robien.

Om inte Marielle Robien hade genomfört sin praktik på Loro Parque på Teneriffa så hade hon inte varit där hon befinner sig idag, på Dolphin Explorer i Punta Cana i Dominikanska Republiken.

– Min skola har haft utbyte med Teneriffa sedan länge men just Loro Parque var nytt.  Min skola ansökte om yrkespraktik med hjälp av Erasmus+ yrkespraktik och 2017 reste jag och en kompis dit. Alla där tog hand om mig, jag kände mig inkluderad och välkommen, berättar Marielle Robien.

Marielle Robien studerade på naturbruksprogrammet på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping. Hennes inriktning var mot djurpark och hon berättar att i stort sett alla i hennes klass valde att göra utlandspraktik.

På Loropark fick hon och de andra studenterna jobba med reptiler, primater, pingviner, sjölejon, delfiner och många andra landlevande däggdjur. 

Förutom Teneriffa hade man också ett utbyte med Nausicaa i Frankrike där studenter gjorde sin praktik på ett stort pedagogiskt centrum för marina miljöer. Där jobbade de framför allt med kaliforniska sjölejon och fick delta i både träning och skötsel av djuren, berättar Marielle Robien.

Internationell praktik vidgar arbetsmarknaden

Praktiken blev väldigt lyckad,  Marielle fick många kontakter som hjälpte henne vidare i sökandet efter det jobb som hon drömde om.

– Jag ville bli djurvårdare och framför allt ville jag jobba med delfiner. Praktiken gav mig den erfarenhet som jag behövde för att kunna söka de arbeten jag var intresserad av, säger Marielle Robien.

Idag jobbar hon som delfinskötare i Punta Cana och tar hand om 34 delfiner. Hon stortrivs, det som från början skulle vara tre månaders praktik har blivit elva månader och anställning. Nu studerar hon spanska för fullt, även om personalen kommer från hela världen.

Marielle Robien vill uppmuntra alla som har chansen att göra internationell praktik. Den har fått henne att växa som person. Arbetsmarknaden har också vidgats – hon ser den som  global och full av möjligheter.

– Allt förändras efter en praktik i ett annat land, hur jag ser på livet, hur jag ser på andra människor, kultur, mina värderingar. Man växer. Ta chansen, det är en stor möjlighet,  säger Marielle Robien.

Programmet Erasmus+  mobilitet yrkesutbildning.