Lyssna

Så lyckas ni med ert projekt!

Minna Thunberg, handläggare på UHR, ger sina bästa tips på vad som är viktigt att tänka på för att lyckas med en bidragsansökan och ett utbytesprojekt.

Minna Thunberg, handläggare på Universitets- och högskolerådetÄr det krångligt att söka finansiering?

Nej, det är faktiskt inte särskilt svårt, även om det så klart krävs en del arbete med att få till en bra ansökan. 

Vad är viktigast att tänka på när vi planerar en ansökan?

Det är viktigt att ni har en tydlig uppfattning om hur just era utvecklingsbehov ser ut innan ni påbörjar en ansökan.  Vilket område är det ni vill förbättra eller utveckla? Vilken typ av utbyte skulle passa er? UHR administrerar flera olika internationella program som erbjuder utbyten och samarbeten, och förutsättningarna kan skilja sig lite åt beroende på vilket program det gäller. Det gäller såväl innan som under ett utbyte. Här är några tips som kan vara bra att tänka på:

  • Det är viktigt att skolledningen finns med i planeringen redan från start. Ert utbyte – oavsett om det handlar om fortbildning av personal, utveckling av verksamheten eller elevutbyte - ska vara en del av den ordinarie verksamheten.
  • Starta gärna en grupp på skolan med kollegor som är intresserade av skolutveckling med en internationell vinkel. Då kan ni stödja varandra i arbetet och undviker att ert projekt står och faller med en person.
  • Tänk på att börja planera i god tid. Man vill gärna komma igång med ett projekt snabbt, men det är viktigt att planering och förberedelser får ta tid. Se till att ni har koll på viktiga datum så att ni inte missar några deadlines.
  • När ni har hittat samarbetspartners i andra länder, var noga med att diskutera mål och förväntningar. Det är viktigt att ni har samma inställning till projektet och förväntat resultat. Er ansökan ska vara relevant för alla deltagande partners.
  • Lär känna er samarbetspartner innan projektstart. Ibland finns möjlighet att söka bidrag för att träffa potentiella partners redan innan ni börjar planera ert projekt.
  • När ni skrivit er ansökan kan det vara en bra idé att låta en person utanför projektet läsa den. Det är lätt att bli hemmablind, så feedback från en utomstående kan vara värdefullt.
  • Ett par av UHR:s utbytesprogram erbjuder uppstartsmöten där beviljade projekt får konkreta råd av handläggare inför det fortsatta arbetet. Har ni möjlighet så kom på ett sånt möte - det är ett bra tillfälle att få svar på era frågor.

I vilka länder kan vi göra utbyten?

Ni kan göra utbyten i hela världen. Det beror på vilket utbytesprogram som ni väljer att söka finansiering från.

Har du något övrigt medskick om man är helt ny på internationella samarbeten?

Ta hjälp av UHR! Vi ger stöd genom hela processen. Ni når oss på mejl, telefon och på utbyten.se finns matnyttig information som är viktigt att ta del av. Bland annat hittar ni information om våra seminarier där ni har möjlighet att diskutera er projektidé och få stöd i hur ni kan tänka kring er ansökan.

Och glöm inte bort att ha kul! För det är roligt att arbeta tillsammans med kollegor från andra länder.