17 mål, 17 städer, 17 veckor. Från 17 augusti till 17 december turnerar projektet Glocal Film Festival runt Sverige med bra film och fördjupande samtal på temat globala målen för hållbar utveckling.

- Jag förväntar mig att festivalen ska tilltala en bredare målgrupp och skapa förståelse och engagemang för de globala målen så att fler kan bli medvetna och ta ansvar, säger Luna Nilsdotter, projektledare.

Bra film gör mer än förklarar. Bra film rör och berör. Därför är idén med Glocal Film Festival att använda just film som metod och ingång till att skapa engagemang för de globala målen. Under hösten 2018 åker festivalen på turné genom Sverige med film och efterföljande samtal med inbjudna samtalsledare och organisationer. Sjutton utvalda städer kommer att få besök av den ambulerande filmfestivalen och för varje stad är det fokus på ett av de sjutton globala målen.

Mål+film+plats=helhet

De 17 filmer som utgör festivalens filmprogram består av både internationella och svenska spel- och dokumentärfilmer som har handplockats efter sin filmiska kvalitet, förmåga att belysa det aktuella globala målet och beröra en publik. För den nystartade filmfestivalen har det också varit viktigt att kunna presentera just nya filmer.

- Tanken är att målet, filmen och den lokala platsen ska bilda en helhet i det efterföljande samtalet där samtalsledare och organisationer kan berika och fördjupa filmupplevelsen utifrån sin erfarenhet av att jobba med målen. Dessutom kan de bidra med konkreta tips och metoder för att aktivt jobba vidare – på arbetsplatsen, i arbetet eller i det privata vardagslivet, berättar Luna Nilsdotter.

Arrangörer

Bakom initiativet Glocal Film Festival står Filmcentrum som i samarbete med Universitets- och högskolerådets verksamhet Den globala skolan och UNDP driver projektet. Projektet har  finansierats av Svenska Postkodsstiftelsen. Du hittar alla sjutton film- och samtalstillfällena i Den globala skolans seminarielista och på Glocal Film Festivals webbplats. Premiären blir 17 augusti i Falun!

Vad gör du för de globala målen?

I samband med Glocal Film Festival lanseras också hashtaggen #goglocal där du och din skola kan dela med er av vad just ni gör för de globala målen. Genom att lägga upp en bild och tagga #goglocal på Instagram kvalificerar du också ditt bidrag till Glocal Film Festivals hållbarhetspris. 

Vilket är Luna Nilsdotters eget tips?

- 95% av alla plastförpackningar används bara en gång. Därför är mitt tips att sy egna små påsar av ett lätt material som du kan tvätta och återanvända för att minska användningen av små plastpåsar i mataffären. Och att köpa mat i lösvikt istället för onödigt inplastade tomater till exempel. Det känns som ett enkelt sätt att använda min konsumentmakt på för att minska användningen av plast. 

Luna Nilsdotter