Nyligen kom två nya pedagogiska material upp på UNDP:s webbplats globalamalen.se

”Bli målmedveten” går ut på att eleverna först gör ett test och sedan diskuterar resultatet med varandra. ”Att förverkliga globala målen” hänger ihop med fotoutställningen ”Humans of my world”. Matilda Carlsson, kommunikatör på UNDP, har tagit fram materialen tillsammans med Den globala skolans Mathias Demetriades.

Bli målmedveten

- ”Bli målmedveten” handlar om att få syn på vad du själv kan göra, säger Matilda Carlsson. Du börjar med att göra ett test där du får lära dig mer om globala målen och svara på frågor om ditt liv och dina värderingar. Sedan blir du matchad mot tre mål och får en att-göra-lista i tolv punkter med konkreta tips på hur du kan bidra till att uppfylla målen. Vem som helst kan göra testet, men för skolklasser finns också en metod för att jobba vidare med resultatet.

Har du själv gjort testet?
- Ja det har jag. Jag fick mål 10, 13 och 16 på min lott och försöker göra vad jag kan för att anpassa mig till en mer hållbar livsstil. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Att förverkliga globala målen

Materialet ”Att förverkliga globala målen” är en diskussionsövning som utgår från UNDP:s fotoutställning ”Humans of my world” där sjutton svenskar som engagerat sig i globala målen berättar sin story. Enligt Matilda Carlsson är utställningen ett sätt att göra målen mer relevanta i Sverige.

- Det är lätt att tänka att många av målen inte berör oss som bor här, men så är det ju inte. Målen berör alla. Utställningen visar på praktiska exempel och inspirerar dig som svensk att vara med och bidra.

Fri användning

De nya pedagogiska materialen finns tillsammans med många andra material och metoder på globalamalen.se och är fria att använda.

globalamalen.se