Gå till huvudinnehåll

Nu är vinnarna utsedda!

Nu har juryn valt ut de tre vinnarfilmerna i filmtävlingen #filmförsjutton. Uppdraget gick ut på att producera en film i valfri genre på temat globala målen. De vinnande bidragen har haft många tuffa konkurrenter och speglar väl mångfalden i de filmer som kom in till tävlingen.

Vinnarna är...

Klass ES17A på De la Gardiegymnasiet i Lidköping med filmen ”Jag är en tjej”.
Motivering: En snygg och väl sammanhållen film som på ett smart och lyckat sätt förmedlar mål 5. Den förklarar pedagogiskt och ärligt vad jämställdhet kan handla om och hur det är att vara tjej i Sverige 2018. Idén är strålande med ett fint dokumentärt berättande och tydligt filmspråk i svartvitt.

Avdelning Kotten på Blåsuts förskola i Vänersborg med filmen ”Kompisar”.
Motivering: En enkel film som bär en betydligt större historia och anknyter fint till mål 10 och 17. Genom parallella, autentiska klipp från ett verkligt partnerskap mellan Sverige och Namibia där förskolebarnen är delaktiga utifrån sin ålder, visar filmen på hur likheter i barnens vardag leder till den gemenskap som utropas i filmens titel: Kompisar!

Klass 7B på Grubbeskolan i Umeå med filmen ”Be like Pinghu!”
Motivering: En smått drastisk och lösningsfokuserad animation som på ett humoristiskt sätt förklarar varför mål 13 är viktigt. Filmen är fint illustrerad och idén är kul.

De tre vinnarna kan nu se fram emot ett besök Glenn Mattsing eller Sören Kjellkvist, äventyrarna som är ute på en klimatexpedition i roddbåt i Norra ishavet. De får även medverka vid Skolan möter världen på Sida i maj.

Hedersomnämnanden

Förutom de tre vinnarna har juryn även utfärdat tre hedersomnämnanden. De går till:

Visby gymnasiesärskola med filmen ”Konsumtion” för en suggestiv och dramaturgiskt spännande leranimation med tydligt budskap.

Klass 8B på Vallhamra skola i Partille med filmen ”Väderprognos 2050” för en enkel och effektfull idé.

Klass 8C på Höglandskolan i Örnsköldsvik för humor, kämpaglöd och rappt berättande.

Diplom kommer på posten!

Nyfiken på vinnarfilmerna?

Till höger hittar du länkar till de tre vinnarna och de filmer som fått hedersomnämnanden.