Gå till huvudinnehåll
Anmälan är stängd.

Gävle: Att undervisa om mångfald, rättigheter och kontroversiella frågor

Välkommen till ett högaktuellt eftermiddagsseminarium om värdegrundsfrågor.

Seminarium i Gävle

Som lärare i förskola, grundskola och gymnasieskola förväntas du undervisa om och bidra till att uppfylla de globala målen för hållbar utveckling. Målen betonar vikten av att undervisa om värdegrundsfrågor som berör jämställdhet, kulturell mångfald och globalt medborgarskap. Samtidigt ställer en omvärld med extremism, populism, polarisering och fake news allt högre krav på skolans roll i demokratin.

Hur kan vi i skolan skapa en miljö där mänskliga rättigheter respekteras? Hur hanterar vi kontroversiella frågor? Hur undervisar vi om världen? Varmt välkommen till en eftermiddag med dessafrågor i fokus.

Program

12.30   Registrering

13.00   Introduktion med Mathias Demetriades, Den globala skolan

13.15   Kulturarv - vår identitet
Föreläsning med Khazar Fatemi. Khazar Fatemi kom till Sverige som 8-åring och arbetar idag som journalist och dokumentärfilmare. Senaste åren har hon rapporterat från ett 20-tal länder och framför allt konfliktländer som Syrien, Irak, Afghanistan, Colombia och Burma. Hennes kritikerrosade film ”Där mitt hjärta” slår” filmad i Afghanistan, öppnar dörren till en verklighet bortom mediernas krigsrapporteringar. De senaste tio åren har Khazar Fatemi arbetar för SVT och även rapporterat för Huffington Post och CNN. Nu är hon aktuell med SVT-serien "Kultur i farozonen" där hon följer människor som kämpar för att bevara sin kultur och identitet.

14.15  Fika

14.45  Workshops
För lärare i förskola och lågstadiet: 
I juni beslutade riksdagen om att barnkonventionen ska bli lag i Sverige. "Barnens planet" är ett material särskilt framtaget för förskolan och lågstadiet. Materialet vill synliggöra normer, mångfald och allas lika värde på ett roligt och fantasifullt sätt. Camilla Rehn från Teskedsorden leder.

För lärare på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet: Europarådet har tagit fram ett material för undervisning om kontroversiella frågor. Kontroversiella frågor är ofta komplicerade, väcker starka känslor och skapar konflikter som leder till misstänksamhet och misstro. Bo Hellström, Den globala skolan presenterar. Du får prova olika övningar som tar upp frågor om rasism, jämställdhet, hbtq-frågor med mera.

16.00   Avslutande samtal

16.30   Slut

Behandling av personuppgifter

Vi använder dina personuppgifter för att kunna kontakta dig i samband med seminariet. Uppgifterna sparas i ett år. Mer information om hur UHR behandlar personuppgifter finns på www.uhr.se

Tänk på allergiker och överkänsliga

Kom doftfri till våra seminarier.