Gå till huvudinnehåll
Anmälan till seminariet är stängd.

Jönköping: Elevers behov av lärande för hållbar utveckling

Hur ställer vi om den svenska skolan till att bli en utbildning för hållbar utveckling?

Den svenska skolan byggdes för ett samhälle i utveckling, men hur formar vi en skola där alla barn, elever och studerande får de kunskaper och färdigheter som behövs för att utvecklingen också ska vara hållbar? För att klara det måste skolan ställa om till en utbildningför hållbar utveckling. Hur gör vi det och vilken roll har eleverna i arbetet?

Börja det nya året med ett inspirerande seminarium där du får svar på dina frågor om arbetet med lärande för hålbar utveckling. Anders Jidesjö är lärare och forskare med fokus på internationella studier som rör elevcentrerade förhållningssätt och utbildningars relevans vid institutionen för TEMA, Linköpings universitet. Kajsa Kramming  har  nyligen publicerat avhandlingen "Miljökollaps eller hållbar framtid?" där hon undersökt hur gymnasieungdomar uttrycker sig om miljöfrågor och hur de ser på framtiden. Båda medverkar under förmiddagen.

Dagen inleds med fyra valbara pass:

  1. Öppen dörr - en inblick i Erik Dahlbergsgymnasiets arbete med elever. Pedagoger vid gymnasieskolan delar med sig av sina erfarenheter. Torget i B-huset.
  2. Möjligheter att söka bidrag för arbetet med en global hållbar framtid. Den globala skolan och Jönköpings kommuns internationella koordinator Chantal Coté informerar om programmen Atlas och Erasmus+ samt resurser för sökande skolor. Sal C 124
  3. Att undervisa om kontroversiella frågor är ett nytt materialet från Europarådet. Du får prova ett par övningar som tar upp frågor om rasism, jämställdhet, hbtq-frågor med mera. Bo Hellström från Den globala skolan medverkar. Sal C120
  4. Brädspelet Dilemma - ett interaktivt verktyg i klassiskt bordspelsformat som närmar sig komplexa samhällsfrågor på ett lekfullt och värderingsfritt sätt. Främst för lärare som undervisar elever på naturvetenskaplig och tekniska program. Anna Mogren, Den globala skolan,  medverkar. Sal C121

Du väljer vilket du vill delta via länken nedan.

Under eftermiddagen har du som vill även möjlighet att delta i en samtalsworkshop med Kajsa Kramming. Du behöver anmäla dig separat till workshopen via länken nedan. Efter att du anmält dig kommer du att få instuderingsmaterial i förväg. 

Val av pass för morgonen samt anmälan till eftermiddagsworkshop

Observera att du som ska gå på morgonens valbara pass och förmiddagens seminarier även måste anmäla dig genom att fylla i formuläret längst ner på sidan.

Program

08.00   Valbara pass

09.15   Klimatsmart fika i matsalen

09.45   Inledning av Den globala skolan 

10.00   Anders Jidesjö

11.20   Kajsa Kramming

12.00   Lunch 

13.00   Samtalsworkshop med Kajsa Kramming om lärarkompetenser för hållbar utveckling (separat anmälan, se ovan) 

14.30   Slut