Följ med till Panzisjukhuset i Kongo-Kinshasa och möt doktor Denis Mukwege som fick Nobels fredspris 2018. Ett föredrag om hur sexuellt våld mot kvinnor används i krig och konflikter. Öppen anmälan.

DGS online 2021-04-19-2.jpg

Ellinor Ädelroth, läkare och professor emerita från Umeå, har sedan 2009 engagerat sig i frågor om sexuellt våld mot kvinnor i Demokratiska republiken Kongo. Under långa perioder har hon bott i staden Bukavu i östra Kongo, där hon jobbat sida vid sida med doktor Denis Mukwege på avdelningen för våldsutsatta kvinnor och flickor och i hans frånvaro även periodvis varit chef över sjukhuset. Denis Mukwege tilldelades Nobels fredspris 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Totalt har cirka 50 000 kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld fått vård på Panzisjukhuset.  

Ikväll delar Ellinor Ädelroth med sig av gripande människoöden och förklarar hur jakten på sällsynta mineraler som används av den rika delen av världen kopplar ihop oss som lever här med konflikterna i Kongo. Konflikter som uppskattas ha krävt omkring sex miljoner människoliv och två miljoner offer för sexuellt våld. Seminariet innehåller en exklusiv inspelad hälsning från Nobelpristagaren.

Efter föreläsningen följer en diskussion om hur du kan undervisa om svåra frågor i skolan.

Anmälan

Anmäl dig via länken senast 17 april! Anmälan till seminariet "Besök hos en nobelpristagare" 19 april

Behandling av personuppgifter

Vi använder dina personuppgifter för att kunna kontakta dig i samband med seminariet. Uppgifterna sparas i ett år. Mer information om hur UHR behandlar personuppgifter finns på Uhr.se www.uhr.se