Vi presenterar de medverkande i den ordning de dyker upp i programmet.

Kungliga Musikhögskolan med Lisa StenfeltLisa Stenfelt

Lisa Stenfelt går sista året på utbildningen till ämneslärare i musik. Hon framträder tillsammans med två kollegor i en jazztrio med sättningen kontrabas, piano och sång. Dessutom berättar hon om sin verksamhetsförlagda utbildning i Sydafrika, som totalt förändrade hennes syn på att vara lärare.

Ulf Källstig

Ulf Källstig

Ulf Källstig är chef för Sidas Afrikaavdelning. De senaste 30 åren har han arbetat med utvecklingsfrågor på olika sätt inom Sida, för FN och i civilsamhället. Omväxlande med Sverige och olika länder i södra och östra Afrika som bas. Här ger han en bild av Sveriges roll i världen när det gäller arbetet för en hållbar framtid. 

Isaac Macharia

Isaac Macharia

Isaac Macharia är gymnasiechef och före detta elitlöpare med personbästa på halv- och helmarathon långt under svenska rekord. Han växte upp som äldst av tio syskon i en mycket fattig miljö i Kenya och brinner för att hjälpa ungdomar och deras familjer ur fattigdom. På hans mark i Nairobi har projektet Kenswed - ett samarbete mellan Sverige och Kenya - byggt gymnasieskola, yrkesskola, mödravårdsklinik och tandläkarmottagning som Isaac Macharia är med och driver.

Sara Frankl

Sara Frankl

Sara Frankl leder arbetet med den statistikbaserade uppföljningen av genomförandet av Agenda 2030 i Sverige på Statistiska Centralbyrån, SCB. Hon berättar om resultaten från den senaste lägesbilden som helt och hållet fokuserar på ojämlikhet och principen om att inte lämna någon utanför. Hon berör även de statistiska utmaningarna i uppföljningen.

Jason Ward

Jason Ward

Jason Ward är utbildare vid Liverpool World Centre (LWC) sedan tio år tillbaka. LWC erbjuder skolor utbildning i globalt lärande för barn och ungdomar. Sedan 2009 har de drivit ett projekt för att hjälpa barn som har svårt med inlärningen, genom tekniker som dramaterapi, filosofi och forumteater för att engagera eleverna i undervisningen. Jason Ward har också drivit flera internationella projekt med svenska partnerskolor på teman som jämställdhet och kontroversiella frågor.

Svante Axelsson

Svante Axelsson

2016 utsåg regeringen Svante Axelsson till nationell samordnare för "Fossilfritt Sverige", ett nationellt initiativ för att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland. Svante Axelsson är agronom och har tidigare varit generalsekreterare för Naturskyddsföreningen. Nyligen tilldelades han även titeln Sveriges hållbarhetsmäktigaste 2021.

Emma Sjöberg

Emma SjöbergEmma Sjöberg är miljösamordnare på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborgs stad. Hon har en bakgrund som NO-lärare, men läste vidare till miljövetare och är nu med och bidrar till att Helsingborg ligger i framkant när det gäller lärande för hållbar utveckling. Att involvera barn och ungdomar i arbetet är en del av framgångsreceptet.

Projektet Nordisk förskola 

Gunnvör Kolbeinsdottir och Annika PalmgrenNordisk förskola är ett nordiskt samarbete för ledare inom nordisk förskola, finansierat genom Nordplus. Målet är att skapa ett nordiskt nätverk för att lära av varandra och utveckla praxis inom prioriterade områden som professionsfrågor och hållbarhetsfrågor som demokrati, integration och jämställdhet. Gunnvör Kolbeinsdóttir är projektledare, Annika Palmgren är biträdande projektledare. www.nordiskforskola.org

Peter Alestig

Peter AlestigPeter Alestig är klimatredaktör på Dagens Nyheter och författare. Han har tidigare bland annat arbetat som klimatreporter på Svenska Dagbladet (SvD), nyhetschef på SvD Näringsliv och som Afrikakorrespondent baserad i Nairobi, Kenya. Peter Alestig har också skrivit boken "Fem år av fångenskap" om den svensketiopiska läkaren Fikru Marus tid i etiopiskt fängelse.

Lilia Dalila López Salmorán

Lilia Dalila López SalmoránLilia Dalila López Salmorán är pedagog, expert på utbildningspolitik och management och chef för innovation för utbildningsförbättring i delstaten Nayarit i Mexiko. Hon har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt att förbättra lärandet för och förhindra utestängning av vissa grupper av studenter som migranter, ursprungsbefolkning och personer från avlägsna platser på landsbygden. En viktig del för att åstadkomma förändring är att arbeta med hur lärare och elever förhåller sig till varandra. 

Annika Norlin

Annika Norlin

Annika Norlin är musiker och författare, bosatt i Umeå. 2019 medverkade hon i en antologi om klimatet och blev utnämnd till årets hållbara artist för sin musikaliska tolkning av känslor kring klimathotet och sitt engagemang för hållbarhetsfrågor. 2020 kom hennes första bok, en novellsamling. Annars är hon mest känd som artist under namnet Säkert! och Hello Saferide.

Joachim Beijmo

Joachim Beijmo Joachim Beijmo är chef för Sveriges bistånd till Demokratiska republiken Kongo och arbetar på svenska ambassaden i Kinshasa. Han har tidigare varit bland annat stabschef och kommunikationschef på Sida och rådgivare till ordföranden för OECD:s biståndskommitté DAC i Paris.

Maja Lunde

Maja LundeMaja Lunde är en norsk författare som skrivit manus för film och tv, och givit ut flera böcker för barn, unga och vuxna. Hennes senaste roman "Przewalskis häst" är den tredje fristående delen i en planerad kvartett om klimatförändringarna. Hon har också skrivit boken "Binas historia" som är översatt till 38 språk. 

Oscar Stege Unger

Oscar Stege Unger

Oscar Stege Unger är vd på Canucci AB som han grundade 2020 i syfte att bistå företag och organisationer vid deras transformationsresor. Han är även senior rådgivare till Wallenberg Foundations AB där han fokuserar på bland annat samhällsrelaterade projekt som Forum för omställning och Beredskapslyftet. Det senare handlar om att mobilisera och ställa om tillfälligt permitterade under pandemin, framförallt till vården. Oscar Stege Unger sitter också i styrelsen för SAS.