Lyssna

Om lärande för hållbar utveckling i relation till omvärlden. Öppen anmälan.

DGS online 2021-10-12.jpg

Hur kan vi som jobbar i förskolan eller skolan samverka med vår omvärld och ta in världen i verksamheten. Hur kan vi öka lärandet för hållbar utveckling och stärka barnens och elevernas handlingskraft?

I det här seminariet får du ta del av goda exempel i form av samtal med kollegor, nya metoder, globala utblickar och föreläsningar.

13.00   Inledning

13.15   Bjud in omvärlden!

Läraren Maria Wiman berättar om hur hon med sina elever drivit stora nationella skolprojekt som skapat enormt driv och många ringar på vattnet. Vad händer i en klass där olikheter betraktas som styrkor och där eleverna tillsammans jobbar för att förändra världen? Du får både inspiration och konkreta verktyg för hur du själv kan göra för att bjuda in omvärlden i klassrummet och skapa strukturerade, fantasifulla och vindlande skolprojekt. Eleverna är inte bara framtiden - de är också nutiden, säger Maria Wiman.

13.55   Gruppdiskussioner

14.15   Hållbar mat

Mikaela Willmer är dietist och docent i vårdvetenskap. Hon föreläser om hållbar mat och ger exempel på hur man kan samverka med det omgivande samhället.

14.55   Exempel på samverkan med samhället

Tranmurs förskola i Gävle utsågs 2019 till en av Sveriges bästa Grön Flagg-förskolor.  Förskollärare Helena ”Mojje” Lodin berättar om förskolans samarbete med Gästrike återvinnare och hur det utvecklat barnens handlingskompetens.

15.05   Globala utblickar

Utbildningsperspektiv från Kenya och Myanmar.

15.15   Gruppdiskussioner

15.30   Pedagogiskt material

Den globala skolan presenterar.

15.50   Avslutning

16.00   Slut

 

Maria WimanMaria Wiman

Seminariets huvudtalare är Maria Wiman, högstadielärare i Huddinge, kolumnist i tidningen Läraren, författare till två böcker och flerfaldigt prisbelönt och uppmärksammad för sitt arbete att koppla samman undervisningen med verkliga mottagare utanför klassrummet. 

 

Mikaela Willmer

Mikaela Willmer är legitimerad dietist, medicine doktor och docent i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle. Hennes forskning fokuserar på olika aspekter av mat och ätande, till exempel överviktskirurgi och ätstörningar. I sin roll som miljösamordnare för Akademin för hälsa och arbetsliv arbetar hon för att inspirera kollegor och studenter till att fatta beslut som är smarta både för individen och planeten. 

 

 

 

Anmälan

Anmäl dig via länken senast 5 oktober. Anmälan till seminariet "Samverkan med samhället"

 

Behandling av personuppgifter

Vi använder dina personuppgifter för att kunna kontakta dig i samband med seminariet. Uppgifterna sparas i ett år. Mer information om hur UHR behandlar personuppgifter finns på Uhr.se www.uhr.se