Lyssna

En förmiddag med demokrati och jämställdhet i fokus. Fortbildning och fördjupning. Öppen anmälan.

För sjätte året i rad erbjuder vi pedagoger och skolledare på alla nivåer en fortbildning  på temat "Att erövra demokratin i vår tid". Tre föreläsningar, med möjlighet till reflektion och frågor, ger fördjupning och aktuella uppföljningar med både svensk och internationell inriktning. 

Varmt välkommen!

Program

08.30   Inledning 

08.45   Hackad mänsklighet - demokratisk ideologi och hatet mot det goda samhället

Henrik Arnstad

Demokrati kan definieras som inkluderingens ideologi. Vissa forskare spårar demokratin ända tillbaka till stenåldern och hävdar att den utgör en grundläggande mänsklig metod att organisera sociala system. Ändå har få ideologier utsatts för så mycket hat. Att ge makt åt ”de andra” har alltid varit ett hot mot dem som haft makten som privilegium. Likväl ser vi idag en ny form av antidemokrati baserad på en massmedial revolution. Har demokrati överhuvudtaget någon chans att överleva i detnya offentliga klimatet?

Henrik Arnstad är historiker, vetenskapsjournalist och författare till monografin ”Hatade demokrati: De inkluderande rörelsernas ideologi och historia”. Som forskare inriktad på ideologianalys har han även publicerat monografin ”Älskade fascism: De svartbruna rörelsernas ideologi och historia”.

09.40   Demokrati i Myanmar - är det möjligt? 

Magdalena VogtMagdalena Vogt är frilansande skribent och fotograf och har bott i Myanmar sedan 2017, där hon arbetat för olika civilsamhällesorganisationer. Här presenterar utvecklingen mot demokrati i Myanmar det senaste decenniet och det civila samhällets och proteströrelsens roll sedan militärkuppen i februari 2021. Hon delar också med sig av personliga berättelser om möten med människorättsaktivister som riskerar sina liv i kampen för demokrati och reflekterar över de enorma utmaningar som demokratin i landet står inför.  

10.35   Att arbeta med jämställdhet och normer som en del av demokratiutvecklingen

Mia HeikkiläEn föreläsning om hur jämställdhet och normer behöver vara en del av att tala om och utveckla demokratin inom ramen för skolans och förskolans verksamhet. Aktuell forskning och exempel på utvecklingsarbete ingår.

Mia Heikkilä är biträdande professor i pedagogik och verksam som forskningsledare vid Åbo Akademi. Hon driver flera forskningsprojekt med fokus på jämställdhet, genuspedagogik och skolutveckling och är flitigt anlitad som föreläsare. Mia Heikkilä har även arbetat på Skolverket och Regeringskansliet och gjort utredningar och rapporter till en rad olika samhällsaktörer.

11.25   Avslutande samtal med alla föreläsare

Anmälan

Anmäl dig via länken senast 31 oktober. Anmälan till seminariet "Att erövra demokratin" 2 november

Behandling av personuppgifter

Vi använder dina personuppgifter för att kunna kontakta dig i samband med seminariet. Uppgifterna sparas i ett år. Mer information om hur UHR behandlar personuppgifter finns på Uhr.se www.uhr.se