Lyssna

En heldag med föreläsningar och workshoppar om en av vår tids viktigaste frågor.

Det har kommit många dystra rapporter kring klimatet den senaste tiden och samtidigt som det här seminariet äger rum inleds klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Vad kan vi förvänta oss av det och vilka är den nya klimatpolitikens villkor?  Vilka är våra föreställningar och berättelser om en post-fossil framtid? Hur kan vi bemöta klimatångest och börja hantera de verkliga problemen istället för symptomen?

Varmt välkommen!

08.00   Inledning

08.10   Nya klimatpolitiken inför toppmötet i Glasgow

Parisavtalet, som tecknades 2015, förändrade klimatpolitikens inriktning och debatten om hur vi kan få fart på klimatomställningen har varit intensiv sedan dess. I början av november träffas världens länder igen för klimattoppmöte i skotska Glasgow. Vi inleder dagen med att sammanfatta det klimatpolitiska läget inför toppmötet, tittar på vad vi kan förvänta oss och reflekterar över den nya klimatpolitikens villkor.

Roger HildingssonRoger Hildingsson är statsvetare som forskar om klimatpolitiken vid Lunds universitet. I sin forskning har han intresserat sig för klimatomställningen, våra föreställningar och berättelser om en post-fossil framtid. Tillsammans med sina kollegor och Naturskyddsföreningen har han tagit fram det nya skolmaterialet "Bortom fossilsamhället" för ett kunskapsbaserat framtidsutforskande av klimatomställningen.

09.30   Fika

10.00   Bortom fossilsamhället

Roger Hildingsson presenterar skolmaterialet "Bortom fossilsamhället" som riktar sig till gymnasieelever och är fritt tillgängligt för gymnasieskolor att använda i undervisningen i olika ämnen. Under workshoppen får du prova på skolövningarna i materialet.

12.00   Lunch

13.00   Hur kan vi bemöta klimatångest?

En föreläsning om hjärnans genvägar som skapar tankefel i klimatarbetet. Och om hur vi ska agera för att hantera problemen i stället för symptomen.

Paula RichterPaula Richter från Klimatpsykologerna är specialist i barn- och ungdomspsykologi. Hon har 20 års erfarenhet av arbete med ungdomar och har varit aktiv i miljörörelsen sedan 80-talet. Paula har varit kliniker, ledare och utvecklare inom psykiatrin, fritidsförvaltningen och skolan och är nu studierektor för specialiststuderande psykologer i Region Sörmland.

14.30   Fika

15.00   Hur kommer vi igång?

Undrar du hur du ska bemöta andras perspektiv på klimatkrisen och hur du ska sätta igång med klimatarbetet? Följ med på en workshop som bygger vidare på Paula Richerts föreläsning om samverkan, agerande och effekt.

16.30   Slut

Anmälan

Anmälan sker internt.