Aranäsgymnasiet - vinnare av Inspirationspriset i språk 2019

Aranäsgymnasiet i Kungsbacka tilldelas UHR:s Inspirationspris i språk 2019. Utmärkelsen går till en organisation/skola som inspireras av tidigare kvalitetsutmärkta projekt och kopplar dem till sitt eget Erasmus+ och "European language label-project".

Aranäsgymnasiet får priset för att ha identifierat och bekräftat behovet att på skolan höja statusen för moderna språk. Genom att höja statusen stärks elevernas motivation för språkstudier i allmänhet men också motivationen för att fortsätta studera språk efter gymnasiet.

Genom kontakt med skolans rektor för moderna språk och kontakt med kommunens utvecklingsavdelning startade man projektet Mindset och motivation i moderna språk med målet att få språkstudierna att kännas mer angelägna för eleverna så att de vill fortsätta att studera språk.

Projektet har resulterat i att skolans grupper i moderna språk har ökat i storlek och fler elever lyckas nå målen och väljer att läsa vidare.

Inspiration från två projekt

Aranäsgymnasiet har inspirerats av två tidigare utnämnda språkprojekt: The key to motivation ICT and European Framework for Foreign Language Learning av CC Santa Teresa de León från Leon, Spanien och ett projekt från Millais School i Horsham, England, i vilket man har använt film för GCSE-kontrollerad bedömning när det gäller den muntliga förmågan inom språk.

Prisutdelning

Prisutdelning sker den 28 november under Språklärargalan 2019 i Uppsala. Projektet tilldelas 10 000 kronor och delas ut av Universitets- och högskolerådet.