Lillstjärnans förskola i Malmö och Liljeborgsskolan i Trelleborg – de är vinnarna av årets svenska eTwinning-priser. Skolorna belönas av Universitets- och högskolerådet (UHR) för framgångsrika digitala samarbeten med skolor i andra länder.

– Det känns roligt att få dela ut årets svenska eTwinningpriser till två väl genomförda projekt, säger Maria Linna Angestav, avdelningschef vid UHR. Både Lillstjärnans förskola och Liljeborgsskolan visar tydligt hur internationellt och digitalt samarbete kan utveckla barn, elever och lärare, liksom undervisningen och skolan i stort.

Lillstjärnans förskola prisas för "Vibrations of music" – ett samarbete med skolor i Bulgarien och Grekland. Genom musikprojektet har förskolans pedagoger fått ett verktyg i arbetet med inkludering, interkulturalitet och normkritik. Bland annat har förskolorna skapat en interaktiv karta över sina olika värdeord, som barnen fått göra sagor utifrån. Ett flertal digitala verktyg har använts och pedagogerna har också, genom finansiering från programmet Erasmus+, besökt varandra.

Ökar elevernas interkulturella förståelse

Liljeborgsskolan får motta priset för projektet "15 x 100: Comunicándonos en español" – ett samarbete med skolor i Frankrike, Italien och Tyskland. Målet: att öka elevernas interkulturella förståelse och tilltro till sin förmåga att prata spanska. I projektet har eleverna kopplat spanskundervisningen till egna erfarenheter, livsvillkor och intressen. De har arbetat både individuellt, i grupp och i grupper med elever från olika länder. Flera olika digitala verktyg och kanaler har använts i projektet.

I pris får de två skolorna presentkort på 5 000 kronor vardera, för inköp av teknik till framtida digitala projekt. Rektor och en lärare från respektive skola bjuds också in till den internationella eTwinning-konferensen som äger rum på Cypern senare i år.

Följ prisutdelningen live på Facebook

Lärare och elever på det två skolorna tar emot sina priser vid en digital ceremoni, som går att se live på UHR:s Facebooksida eTwinning Sverige:

Dag och tid: Tisdag 19 maj klockan 15:00

Plats: facebook.com/etwinningsverige

eTwinning är en plattform för digitalt samarbete mellan skolor i olika länder, med nästan 800 000 anslutna lärare i hela Europa. eTwinning finansieras av EU-kommissionen och UHR ansvarar för verksamheten i Sverige. UHR delar varje år ut det svenska eTwinningpriset till förskolor och skolor som genomfört utmärkta internationella projekt genom plattformen.

Utbyten.se/etwinning