Gå till huvudinnehåll

Alexandra Pascalidou, författare och journalist, tillhörde den första kullen svenska Erasmus-studenter 1992. Hon och många andra delar med sig av sina Erasmus-erfarenheter med anledning av 30-årsjubiléet.

"Erasmus chansen att förverkliga en hemlig dröm"

- Jag växte upp i en betongbubbla, fattig på pengar men rik på språk och kulturer, säger Alexandra Pascalidou. Ingen i min släkt, mitt kvarter eller i min kompiskrets hade studerat på universitetet och utlandsstudier fanns inte på kartan. När jag en dag upptäckte lappen om Erasmus på Stockholms universitets anslagstavla såg jag det som min chans att få förverkliga en hemlig dröm.

Alexandra Pascalidou är en av 81 000 svenska studenter som deltagit sedan Sverige gick med i Erasmus 1992. Hon är också en av de tidigare Erasmus-studenter som EU-kommissionen valt att särskilt uppmärksamma med anledning av jubiléet. Alexandra, som bodde i Grekland fram till sex års ålder, valde att göra sitt utbyte i just Grekland och vid ett av Europas minsta universitet: Kretas universitet i Rethymnon.

- Att studera internationell politik och sociologi ur ett annat perspektiv var intellektuellt omdanande. På det grekiska universitetet var det väldigt högt i tak och varenda föreläsning blev en debatt där studenterna flitigt ifrågasatte professorer, lektorer och de teorier vi studerade. Mitt grekiska modersmål fick blomma ut och jag rustades med ett akademiskt ordförråd som jag aldrig haft tillgång till tidigare.

Läs en längre intervju med Alexandra Pascalidou på uhr.se

Bilden ovan: Bild: Mikael Hansson.

Fler berättelser från svenska deltagare

På EU-kommissionens webbplats hittar du dessutom de här svenska Erasmus+berättelserna:

  • Jennifer Lenhart om erfarenheter från masterstudier i Ungern, Sverige och Grekland genom Erasmus Mundus 2005.
  • Ilias Agathangelidis, lärare, om de europeiska skolprojekt han drivit sedan 2005.
  • EURIAC - ett europeiskt samarbete inom yrkesutbildning 2011-2013 som samordnats av Kungsbacka kommun. 

Till de svenska Erasmus+exemplen

Berättelser från övriga Europa

På EU-kommissionens webbplats kan du även ta del av över sextio berättelser från Erasmus+deltagare från övriga Europa - studenter som studerat eller praktiserat i ett annat land, yrkeselever som gjort praktik och personal som kompetensutvecklat sig eller genomfört samarbetsprojekt.

Alla berättelser på EU-kommissionens webbplats