Årets ErasmusDays, som är de fjärde i ordningen, kommer att äga rum över hela Europa den 15, 16 och 17 oktober. Tanken är att under tre dagar dela med sig av fördelarna med utbytesprojekt inom Erasmus+ och uppmärksamma positiva initiativ. Förra året organiserades nästan 4000 aktiviteter i 53 länder under ErasmusDays.

Logotyp ErasmusDays 2020

I år är förutsättningarna annorlunda och deltagandet i ErasmusDays måste anpassas därefter. Men trots det, eller kanske just därför, är det extra relevant att belysa vikten av Erasmus+: utbildningssamarbeten mellan länder i Europa är en väg framåt. Vad har vi lärt oss och hur ska vi tillsammans gå stärkta ur krisen vad gäller lärande och kompetensutbyten? Teman att fokusera på i år kan exempelvis vara klimatfrågan, inkludering, distansundervisning eller olika hälsoaspekter.

Delta i ErasmusDays!

Vill din skola eller organisation delta i ErasmusDays 2020? Läs mer och registrera er på webbplatsen www.erasmusdays.eu. Där finns mycket information och en Europakarta där ni kan publicera era aktiviteter och event. 

www.erasmusdays.eu hittar ni också exempel på roliga, utvecklande och inkluderande aktiviteter att inspireras av, liksom ett "kommunikationskit". Det innehåller material som affischer, en "selfie wall" och logotyper, allt kan laddas ner kostnadsfritt. 

På grund av rådande omständigheter uppmanas aktiviteter under den 15, 16 och 17 oktober att i första hand vara digitala. Dela gärna med er av det ni arrangerar, använd hashtagen #ErasmusDays.

Ett av ledorden för det kommande Erasmusprogrammet 2021-2027 är "Go Green". Hur kan man organisera klimatvänligare samarbeten och evenemang? EU-kommissionen bidrar med tips i sin guide 

How to organise green events (pdf)

I år fyller också EPALE, en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande i Europa, fem år, vilket förstås kan uppmärksammas inom ramen för ErasmusDays.

Webbinarium om Europauniversitet 

Under ErasmusDays den 15 oktober kl. 15-16 arrangerar UHR ett webbinarium med rubriken Europauniversitet – ett paradigmskifte i svensk högskoleutbildning?

2018 lanserade EU-kommissionen prestigesatsningen Europauniversitet, European Universities. Syftet med Europauniversitet är att öka kvaliteten och konkurrenskraften för den europeiska utbildningen genom omfattande samarbeten mellan lärosäten i Europa. Genom Europauniversitet blir utbytesperioder en allt mer integrerad del för studenter, forskare och övrig personal på lärosätena.

I Sverige är det nu elva lärosäten som ingår i allianser med andra lärosäten i Europa som är Europauniversitet. Vilken betydelse kommer Europauniversitet att ha för den svenska högskoleutbildningen? På vilket sätt kommer kvaliteten i utbildningen stärkas hos de lärosäten som ingår i Europauniversitet?  Det är några av de frågor som kommer att diskuteras under webbinariet.

I panelen:

  • Maria Linna Angestav, tf generaldirektör, UHR
  • Anders Söderholm, generaldirektör, UKÄ
  • Eva Wiberg, rektor Göteborgs universitet
  • Hans Adolfsson, rektor Umeå universitet
  • Petter Elgh, styrelseledamot Sveriges förenade studentkårer (SFS)
  • Gunilla Svantorp, riksdagsledamot (S), ordförande i Utbildningsutskottet

Läs mer och anmäl dig till webbinariet om Europauniversitet här