Lyssna

Tips till dig som deltar

Vi fick ett brev från Johan Sjöberg som under ett år studerat i Frankrike. Här kan du ta del av hans upplevelser och tips inför resan och äventyret utomlands.

Hej jag heter Johan!

Om du redan har bestämt dig för att åka till Frankrike har du gjort rätt val. Frankrike är ett fantastiskt land med en rik kultur och trevliga människor som du kommer älska när du väl förstått skillnaden i svensk och fransk mentalitet. Om du fortfarande är osäker på om du vill åka rekommenderar jag dig varmt att ta steget.

Jag har under helgerna bott hos en familj bestående av en mamma (lärarinna), en pappa (lärare och översättare av norsk och isländsk litteratur) och två söner (17 och 22 år gamla). Familjen har varit underbar och verkligen ansträngt sig för att jag ska "integreras" i det franska samhället.

De är mycket intresserade av Skandinavien vilket är trevligt både för att de kan förstå mitt sätt att tänka, men också eftersom de är uppriktigt intresserade av mig. Dock har jag då och då skamset fått erkänna saker som att svensk allmogekonst inte är mitt starkaste ämne och att jag aldrig har sett en pjäs av Ibsen.

Under veckorna har jag bott på internat vilket var ovant. Det tog mig åtminstone en månad innan jag började trivas någotsånär och tills efter höstlovet innan jag började tycka att det var roligt där.

Här nedan har jag sammanställt en lista med tips som jag hade uppskattat att få innan jag åkte men inte kunde hitta:

Var beredd på frågor

Sverige och Norden som helhet är inne i Frankrike och du kommer vara mycket intressant i deras ögon. Förbered dig på frågor av alla typer: personliga (var du bor, din familj, civilstatus etcetera) såväl som ytliga (hur man svär på svenska), djupa (var står en medelsvensson i Israel-Palestinafrågan?) såväl som alldagliga (vad ser man på TV:n i Sverige?). 

Bjud på nåt svenskt

Försök presentera Sverige och visa våra seder och traditioner. Jag bjöd till exempel på lussebullar innan jag åkte, vilket var mycket uppskattat.

Hitta en hobby

Hitta en sport eller annan fritidsaktivitet. Då man kan känna sig lite instängd på internatet och fransmännens bekantskapskretsar är mer knutna till skolan än de svenska så kan det vara trevligt att komma ut då och då. 

Prova en sport

Lagsport är ett perfekt tillfälle för detta och du får även chansen att knyta nya kontakter. Frankrike är rikt på klubbar och de flesta av dessa har system för utlåning av utrustning (praktiskt om man vill testa på en ny sport). 

Fixa läkarintyg

Tänk bara på att du måste ha ett läkarintyg (från en fransk läkare) när du skriver in dig och läkarintyget kräver i sin tur ett läkarbesök (à 500kr). Jag föreslår därför att du så tidigt som möjligt bokar tid och låter läkaren skriva intyg för så många sporter som möjligt, detta ska inte vara något problem för denne.

Fransmän talar fort

Franskan - när du har kommit till Frankrike kommer du inse hur lite franska du talar. Fransmännen talar fort och inte alls som du lärt dig i skolan. Ta det bara lugnt, språket kommer komma. Om du ändå vill skynda på din utveckling föreslår jag inte att läsa ordböcker från pärm till pärm; är det något som kommer att komma naturligt så är det ordförrådet.

Försök istället att öva lite grammatik, en god förståelse för ett språks uppbyggnad är grunden för språket självt. Grammatik kommer, hur tråkigt det än låter, ge dig en enorm fördel i din språkinlärning.

Ta det lugnt

Början kommer vara svår, det är oundvikligt. Franskan, fransmännen men framförallt fransyskorna kommer vara svårförstådda. För mig kändes det som den första månaden varade i en evighet, det blev dock bättre och de senaste månaderna har flugit förbi. 

Var dig själv

Var bara dig själv så kommer allt bli bra.