Lyssna

eTwinning goes hybrid – digital och fysisk kommunikation

Fyra svenska eTwinningambassadörer fick chansen att lyssna på föredrag, ha genomgång av teknik och arbete i studio, livesända, besöka utbildningsmässan Laerfest 22 samt knyta nya kontakter vid konferensen eTwinning goes Hybrid. Här berättar de om sina intryck.

Digital kommunikation är central inom eTwinning men ofta finns det ett behov av att kombinera digital kommunikation med fysisk – så kallat hybridformat. För att möta behovet fick 41 deltagare från 10 olika länder möjlighet att träffas i Köpenhamn för att lära mer och diskutera.

Vi ställde två frågor till våra eTwinningambassadörer Georgia, Karin, Anna-Carin och Emelie som var där: vilka var dina intryck från konferensen i Köpenhamn och vad tar du med dig i ditt fortsatta arbete?

Georgia Wilhelmsson, Emelie Hahn, Karin Ceder och Anna-Carin Fasting.
Georgia Wilhelmsson, Emelie Hahn, Karin Ceder och Anna-Carin Fasting. Foto privat.

Georgia Wilhelmsson, universitetsadjunkt, Trollhättan

Det var fantastiskt att åter kunna träffas fysiskt, få prata engelska med kollegor från så många olika länder och känna sig delaktig i ett internationellt sammanhang. Det var så lätt att knyta nya kontakter eftersom alla deltagare var passionerade eTwinnare som brinner för internationella samarbeten och kulturutbyten. Jag lärde känna en lärare från Libanon och hade fina diskussioner med henne som berörde skola och utbildning i våra respektive länder (Libanon gick med i eTwinning 2018). En annan höjdpunkt för mig var när jag fick chansen att närvara på utbildningsmässan Laerfest vid presentationen "Vitamins for Teacher Education", som handlade om hur universitetet i Köpenhamn har inkluderat eTwinning i lärarutbildningen, och vilken positiv inverkan detta har haft på lärarstudenterna. Det jag tar med mig från konferensen är att i mötet med andra pedagoger så upptäcker man att alla har en unik historia att berätta, och att detta i sin tur ger mig perspektiv och lärdomar som gör att jag växer som person och världsmedborgare. Vi är alla människor med våra likheter och olikheter som berikar varandra, precis som jag upplevde att vi gjorde i Köpenhamn. Jag hoppas att mina nya kontakter ska leda till fortsatta fina samarbeten mellan Högskolan Väst där jag arbetar och mellan andra universitet i Europa där eTwinning inkluderas i lärarutbildningen.

Karin Ceder, förskollärare, Piteå

Mitt intryck av konferensen är väldigt gott. Det var mycket bra arrangerat och hade ett bra upplägg, med både lite föreläsning och hands on övningar. Keynote speaker Miguel Neves föreläsning kring hybrida möten var nog det som stack ut mest, om hur man ska tänka vid ett hybridevent. Han betonade vikten av att få alla att känna sig delaktiga, både de som är på plats och de som är med via länk, och att fokusera på det som är viktigt. Att sen få prova på ett live event var otroligt bra, bara det här med vikten av att veta var du ska titta som ledare. Titta på de som är på plats - och se in i kameran så du "ser" dem som är med via länk, så alla känner sig delaktiga. Jag tar också med mig alla möten med människorna på plats, både gamla och nya bekantskaper - och att jag förhoppningsvis kan få till ett eTwinningprojekt till hösten som jag haft i tanken länge, tack vare dessa möten!

Anna-Carin Fasting, förskollärare, Gävle

Mina intryck är att det var underbart att kunna träffas på riktigt igen. Att det var en väl genomförd konferens med intressant innehåll. Jag tar med mig tanken kring att arbeta hybrid, Miguels föreläsning gav så mycket att tänka på, om du är gäst eller värd. Sen var det riktigt roligt att få vara i studion och förbereda livesändningen. Som alltid när man är i väg och träffar andra ute i Europa åker man hem med ett leende på läpparna, det är så underbart att möta nya och gamla vänner. 

Emelie Hahn, högstadielärare, Uppsala

Det var intressant, spännande och lärorikt i Köpenhamn, att under några dagar få fördjupande kunskaper gällande hybridundervisning, som jag tror att jag kommer att ha stor nytta av framöver. Från keynotespeakern fick jag nya infallsvinklar och idéer och det var roligt att få möjlighet att sända från en professionell studio till Laerfest, att få utforska mässan och att få lära av och med eTwinningkollegor från andra länder. Det var några riktigt bra dagar.

Konferensen eTwinning goes Hybrid ägde rum i Köpenhamn 15–17 mars 2022 och arrangerades av eTwinning Danmark.