Lyssna

Ambassadörsreflektionen: På eTwinning är du aldrig ensam

Jag är eTwinningambassadör och har arbetat länge med eTwinning, med elever i åldrarna 6-13 år. Jag vill dela med mig om mina tankar kring eTwinning, och vad eTwinning har för betydelse för mig och många andra pedagoger runt om i Europa. Den input som jag fått av kollegor runt om i Europa har gett mig hopp genom eTwinning.

Annie Bergh, Grundskoleförvaltningen i MalmöNu mer än någonsin är det viktigt att vi delar med oss av allt vi arbetar med för att hjälpa varandra att utvecklas tillsammans. På alla skolor pågår febril aktivitet för att hitta lösningar, samla material, skapa struktur för hur undervisning kan digitaliseras ännu mer, men också hur den nätbaserad undervisningen kan ske. eTwinning kan vara en stor hjälp om det skulle vara så att grundskolorna måste stängas på grund av det rådande läget – men kom ihåg att eTwinning fungerar väl i den dagliga undervisningen, och kommer att inte bara leva kvar, utan fortsätta att utvecklas.

eTwinning finns det en enormt stor samlad kompetens, och du har möjlighet att nå hundratusentals kollegor över hela Europa. Här finns allt samlat under ett tak. eTwinning är verkligen i sanningens namn en community som präglas av ömsesidighet, respekt och ett stort delande. 

I dessa svåra tider råder det febril aktivitet inne på eTwinning, här är det kollegiala lärandet stort, här delar kollegorna med sig, ställer upp och stöttar, och nya samarbeten skapas varje dag. Alla vet allvaret i situationen men fokus ligger inte på att prata om det, utan istället på att stötta, att förstå, att involvera våra elever, att blicka framåt mot vår gemensamma framtid som vi skapar tillsammans. Just nu sker något väldigt unikt – hela världen arbetar med samma utmaning, och det är tillsammans som vi växer oss starkare och verkligen kan åstadkomma skillnad. 

Jag har alltid sett eTwinning som först och främst en samarbetsyta, och därefter en yta för kollegialt lärande. De senaste veckorna har jag också upptäckt hur bra jag mår av att logga in på eTwinning, vilken fantastisk community det är, hur stärkt jag känner mig av alla positiva krafter som verkar och inspirerar där. För mig är eTwinning främst en trygg plats där framtidstro råder, och där samarbete över gränserna finns. Ingen ska känna sig ensam i detta stora, överväldigande och ständigt föränderliga samhälle vi lever i, där drastiska beslut avlöser varandra och vi påminns om det ständigt rådande situationen.

Jag ingår i ett samarbete med pedagoger från årskurs fyra till sex, i projektet Let us fight Corona together, och om du vill gå med i det så skriv till mig på annie.bergh@malmo.se

För mig är eTwinning den community som står stadigt med bägge fötterna på jorden och fokus på det som är viktigt (att ta hand om varandra och fortsätta att driva utbildning och ta hand om våra elever) när det blåser hårda vindar, över världen och det känns som att stå på gungfly. 

Är du redan en del av denna community? Logga in och var med! Har du inte hunnit registrera dig än? Det är lugnt – det är aldrig försent – registrera dig på eTwinning.net.

Har du frågor eller funderingar? Varmt välkommen att höra av dig till någon av oss ambassadörer.

Texten är skriven av eTwinningambassadör Annie Bergh som jobbar på Grundskoleförvaltningen i Malmö.