Lyssna

Undervisar du i åk 6-8? Vill du vara med och forma framtiden? Inbjudan till CRAFT-webbinarium

Den 17:e november kl. 12.00 - 14.30 (CET) kan ni (lärare och elever i årskurs 6 - 8) delta i ett webbinarium, där du och din klass kommer att starta ett samarbete med en klass från ett annat nordiskt land. Ni ska tillsammans hitta lösningar på ett verkligt och aktuellt problem, som handlar om hållbarhet, med hjälp av innovation och kreativt tänkande understött av digitalisering.

Hur ska detta då gå till rent praktiskt?

Upp till 48 klasser fördelade mellan Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island, Färöarna, Grönland och Åland samlas online på ett webbinarium, och blir guidade av ett expertteam från Danmark.

Ni kommer att få några konkreta uppgifter att arbeta med före, under och efter webbinariet. Ni behöver avsätta högst 2 x 45 minuter till uppgifter/förberedelser, som ska göras före webbinariet, och ni behöver avsätta tid för själva webbinariet. Efter webbinariet så planerar ni vidare tillsammans med er partnerklass om ert fortsatta arbete, och sätter upp mål och förväntningar på samarbetet som, följer upp tillsammans.

Före, under och efter webbinariet

Före webbinariet är det viktigt att du som lärare registrerar dig på eTwinning.net, som är en samarbetsplattform för skolor i Europa. eTwinning är den perfekta samarbetsytan för er i det här samarbetet. Därefter blir ni tilldelade en klass i ett annat nordiskt land som ni ska samarbeta med. Inne i eTwinnings projektyta, som kallas för Twinspace, kommer ni att få presentera er för varandra, dela material, och det är på den projektytan som ni kommer att arbeta med projektet.

Under webbinariet, som kommer att hållas på engelska, växlas det mellan att vara online, där värdarna startar upp varje uppgift, och också offline, när klassen arbetar vidare på egen hand med den uppgift de fått, och hela tiden har de stöd av dig som är deras lärare.

Detta är det ”case” som som klassen ska arbeta med:
Årets tema heter ”Fruit City”, och handlar om att låta eleverna skapa/planera framtidens hållbara bostäder/drömboende, utifrån egna idéer och visioner. Vill du och din klass prova på ett annorlunda, spännande och roligt sätt att arbeta med verklighetsnära utmaningar, så är detta webbinarium verkligen något för dig/er! Här startar ni ett samarbete tillsammans med en klass från ett annat nordiskt land. Tillsammans ska ni med hjälp av innovativt och kreativt tänkande och med digitala verktyg utveckla lösningar för framtidens hållbara drömbostäder.

Efter webbinariet planerar ni tillsammans med er nya partnerklass hur ni konkret ska arbeta vidare med era ”case”. På Twinspace, på eTwinning, finns hjälp som guidar er vidare, och stöttar er i processen, och ni kommer att få uppgifter som ni kan använda er av under ert arbete.

Tävling

Som en bonus kan din klass vinna 2.500 kr. om ni deltar.

Vill du ha lite inspiration, se filmen om årets tema:
Inspirationsfilm Nordic CRAFT (YouTube)

När ni har arbetat klart med hela uppdraget kan ni välja att anmäla klassen vidare till det Nordiska Mästerskapet i CRAFT. Eleverna tävlar utifrån följande kriterier:

  • användningen av digitala verktyg
  • samarbete
  • problemlösning och innovation
  • hållbarhetstänk

Läs mer och anmäl klassen senast den 4 november
Anmälning CRAFT kick-off 17 november (Craft-it.dk)

Vill du veta mera så skriv till Annie Bergh
Vi ses online den 17 november. 

Texten är skriven av Annie Berg, eTwinningambassadör och koordinator för Nordic CRAFT i Sverige.