Our tree of magic words
eTwinningprojektet på Nättrabyskolan i Karlskrona har fått eTwinnings nationella kvalitetsutmärkelse. Lina Axelsson, lågstadielärare på Nättraby berättar om sitt projekt och sitt arbete med eTwinning.
Our tree of magic words var ett projekt där skolan ville få eleverna medvetna om de magiska orden snälla, ursäkta, tack, förlåt, välkommen, godmorgon och hejdå. Åldern på eleverna som var med var 5-9 år och nio europeiska länder deltog. Alla utgick från den engelska barnboken Please Mr. Panda av Steve Antony.
Varför började du med eTwinning?
Jag började egentligen med eTwinning för att utvidga mitt klassrum. Jag ville visa för mina elever att det finns andra klasser i andra länder som arbetar med samma saker som vi gör och att vi tillsammans kan lära oss saker även om vi inte talar samma språk.
Hur hittade du din eTwinningpartner?
Jag har hittat mina olika samarbetspartners på eTwinnings projektsida. Där har jag läst och letat efter intressanta ämnen som passar att arbeta med tillsammans med min klass.
Hur fungerade samarbetet med partnerskolan, mellan eleverna och mellan lärarna?
Projektet löpte över hela läsåret gjorde koordinatorn en rimlig översiktsplan med deadlines för att vi skulle komma vidare med projektet. Det är svårt att säga hur många lektioner som det var avsett för eftersom det gick att göra så mycket. Alla utgick från den engelska barnboken Please Mr. Panda av Steve Antony. Under resans gång hittade vi fler roliga och intressanta uppgifter. Det tillkom bland annat en hel del pixelart som vi skapade och delade med oss till varandra, och tillsammans var vi dessutom med i Europe Code Week, efter en uppgift som vår ena partner skapade.
Varje klass hade minst ett online-möte med en eller flera klasser där de fick presentera sig själva och vi fick höra varandras ord med rätt uttal. Alla klasser målade och skrev sina ord på sitt språk och dessa skickades med vanlig post. Därefter skapade varje klass sitt träd, som skulle dokumenteras inför omröstningen till det vinnande trädet. Det vinnande trädet blev även digitalt eftersom varje land även spelade in sina ord. Det gjordes även en sång som vi också sjöng.
Vilka kunskapsmål/delar i läroplanen arbetade du med i projektet?
Det var flera ämnen som jag fick in i projektet. Förutom engelska var det framförallt programmering och bild. Men även svenska genom hur man skriver och skickar brev och musik. Vi gjorde även en digital bok i appen book creator där vi presenterade vår skola och eleverna presenterade sig själva på engelska.
Vilka resultat, fördelar och mervärde ser du med eTwinning?
Det var och är fantastiskt roligt att arbeta med eTwinning. Eleverna blir nyfikna på omvärlden. De ser nyttan med att kunna flera språk och framför allt hur användbar engelskan är. De vill lära sig mer. Vi har i klassrummet haft en europakarta där vi markerat länderna, orterna, flagga och huvudstad för alla partnerskolor. Eleverna har samlats runt kartan och vi har haft flera samtal kring kartan. Vi har jobbat mot ett gemensamt mål och alla har bidragit vilket gjort vår gemenskap starkare. Det har varit positivt och glada miner men också utmaningar att övervinna sina egna spärrar som att våga prata. Uppgiften där eleverna skulle göra sin egen presentation kunde jag även använda mig av vid bedömning av elevernas engelska.
Vad kommer ditt nästa eTwinningprojekt att handla om?
Mitt nästa projekt kommer jag att genomföra tillsammans med två av deltagarna i Our tree of magic words. Det kommer antagligen att handla om känslor. Vi håller på att spåna på ett upplägg. Det svåra i nuläget är för mina utländska kollegor som har delar av sina klasser delvis på distansundervisning och då blir det lite svårare.
Vilka tips vill du ge till lärare som är nyfikna på internationellt digitalt samarbete?
Jag kan bara säga att jag tycker att man ska våga prova. Skapa konto på eTwinning och leta bland projekten. Det finns alltid något som man kan koppla till sin undervisning. Du kommer inte att bli besviken. eTwinning är verkligen något som ger krydda i klassrummet.