Lyssna

Språkutveckling och internationalisering möttes i lilla Rödluvans europaturné

”Little Red Riding Hood around Europe”, Böle förskolas eTwinningprojekt för yngre barn, innehåller både dockteater, kakbak och måleri. ”Mina elever har älskat sagan på franska, italienska, spanska, svenska och engelska”, säger läraren Karin Ceder.

Under projektets gång öppnade eleverna konstgalleri på Twinspace. Artisterna som har presenterats är Joseph Turner, England, Carl Larsson, Sverige, Henri Matisse, Frankrike, Arcimboldo, Italien och Maruja Mallo och Amaia Arrazola från Spanien.

Sagan om Rödluvan är välkänd hos europeiska barn och har varit utgångspunkten i projektet. Eleverna och lärarna från skolor i Frankrike, Italien, Spanien, Polen och Storbritannien har skapat sin alldeles egen ”Rödluva” och berättar sagan för varandra.

– Vi har till exempel fått lyssna på sagan om Rödluvan som är blind. Vi har berättat våra versioner för varandra via on-line. Mina unga elever på fyra och fem år har kunnat förstå dem men ibland har jag översatt det vissa stycken. Men de kände igen många ord och har lärt sig flera nya ord på andra språk: Rödluvan, mormor, vargen, skogen…, säger Karin Ceder.

Karin Ceder älskar sagor och hennes glädje har smittat av sig på barnen. En gång i veckan, från september till maj, läste de sagan i olika versioner. I slutet av projektet fick de via bokbussen ytterligare en version och blev jätteengagerade.

– De har fått upp intresset för läsning och har blivit mer kreativa. Under våra skogsutflykter har de lekt Rödluvan och vi har skapat en egen sång med sju verser plus refräng till sagan. Jag behövde inte ändra särskilt mycket utan det märktes att de hade utvecklat sitt språk under projektets gång, säger Karin Ceder.

"Projektet utvecklar även mig som lärare"

 – Vi har fått in så mycket från vår läroplan i det här projektet. Språk, insyn i andra kulturer, matematik via bakning, bild och musik. Vi har använt oss av BlueBot, ChatterPix som är en gratisapp, Ipad och vi har spelat in en massa saker. Vi har gjort ett digitalt memory med alla länders flaggor och en karta över länderna i projektet. Alla aktiviteter har genomförts på ett så sätt så det kändes enkelt både för mig och för barnen. Jag känner mig också mycket trygg i min yrkesroll när jag jobbar via eTwinning, det utvecklar mig som lärare, säger Karin Ceder.

Förutom sagan och en egenhändigt skapad docka har alla eleverna bakat olika kakor som lilla Rödluvan har tagit med till sin mormor. Alla recept har man sedan sammanställt till en receptsamling och skickat med barnen hem. Men de har också berättat om sina länder, sina hemstäder, och öppnat konstgalleri på Twinspace. Artisterna som har presenterats är Joseph Turner, England, Carl Larsson, Sverige, Henri Matisse, Frankrike, Arcimboldo, Italien och Maruja Mallo och Amaia Arrazola från Spanien.

– Barnen är ju små men de tyckte det var spännande med Carl Larsson. De fick måla av bilder ur hans konstsamling och de blev så bra. En pojke ville inte alls vara med men sedan målade han den mest underbara teckning. Jag är stolt över barnen och stolt över mig och det arbete vi har gjort i det här projektet, säger Karin Ceder.

Just det här projektet tycker hon har varit det bästa hon har gjort när hon ser till samarbetet med andra projektpartners. Och hon har gjort många eTwinningprojekt, det första startade hon för tio år sedan. 2016 och 2017 vann hon svenska eTwinningpriset och nu, år 2023, gör hon det för tredje gången. Motiveringen till detta projektet lyder: ”Ett kreativt och språkutvecklande samarbete på barnens villkor. Det finns en glädje och stolthet i vänskapen med andra länder i Europa och en vilja att visa upp de genomförda aktiviteterna och på så sätt inspirera andra.”

Svenska eTwinningpriset