Lyssna

Kom igång med eTwinning

Det är enkelt att komma igång med eTwinning. Här kan du läsa om hur du registrerar dig, hittar en samarbetspartner och genomför ett projekt. Vi har också samlat färdiga projektplaneringeringar som du kan hämta inspiration från.

För att komma igång med eTwinning registrerar du dig på European School Education Platform, ESEP, och ansluter dig till eTwinning. Då kan du söka efter samarbetspartners bland registrerade pedagoger över hela Europa och gå med i diskussionsgrupper eller ta del av fortbildningsmöjligheter.  

För att kunna ansluta dig till eTwinning behöver du vara lärare, rektor, studie- och yrkesvägledare, IKT-samordnare, bibliotekarie, pedagogisk rådgivare, skolpsykolog, kurator, lärarutbildare eller lärarstudent. Du behöver också ha ett så kallat EU-login.  

Så registrerar du dig (pdf).

Inspireras av våra färdiga projektplaneringar

När du är ansluten kan du börja med att titta i din planering och fundera över vilka moment som kan passa för samarbete. Diskutera med kollegor och elever. Kolla in våra färdiga projektplaneringar som du kan genomföra som de är eller hämta inspiration från. Planeringarna bygger på projekt som andra pedagoger har genomfört och har en tydlig koppling till läroplanen.  

Färdiga projektplaneringar.

Tips och råd från andra lärare.

Hur hittar jag en samarbetspartner?

På ESEP finns det flera sätt att söka efter pedagoger som passar din projektidé. Här kan du till exempel bläddra bland andra medlemmars profiler och projektförslag: Nätverka med andra pedagoger på ESEP.

Om du hittar ett intressant förslag kan du svara på det. Alla som är anslutna till eTwinning kan mejla varandra inom nätverket. Du kan även själv publicera ett projektförslag. Då beskriver du kort din projektidé, hur gamla dina elever är och vilket språk du önskar genomföra projektet på.

Registrera ert projekt

När du hittat en partner och ni har kommit överens om hur ni ska samarbeta är det dags att formellt registrera projektet på eTwinning.

  • En av er beskriver samarbetet i ett formulär som finns under fliken "Projekt" och sedan "Skapa ett nytt projekt".
  • Den andra partnern ger sedan sitt godkännande till att projektet startas genom att klicka på notifieringar och sedan godkänna förfrågan.

Projektet registreras efter att de nationella eTwinningkontoren i båda länderna bekräftat registreringen. Det kan ta några arbetsdagar. I Sverige är det Universitets- och högskolerådet, UHR, som godkänner registreringen.

När projektet är bekräftat kan ni börja lägga in material på den gemensamma projektsidan och samarbetsytan, TwinSpace. Ni kan också bjuda in fler partners men ett eTwinningprojekt har alltid en grundare och en medgrundare – dessa ska vara lärare i olika länder för att projektet ska räknas som europeiskt och inte nationellt.

Hur ni arbetar med projektet

Du planerar projektet tillsammans med din partner och ni arbetar med det på det sätt som ni har kommit överens om. Alla registrerade samarbeten har tillgång till resurser för kommunikation och publicering via TwinSpace, men ni kan också välja att använda andra digitala verktyg.

Under hela processen har ni även tillgång till stöd från oss. Ni kan mejla oss med frågor eller funderingar på etwinning@uhr.se eller ta hjälp av supportsidan på ESEP.

Ta hjälp av en eTwinningambassadör

Våra eTwinningambassadörer både inspirerar och informerar om eTwinning. De har alla erfarenhet av att driva eTwinningprojekt. Vill du veta mer och få hjälp med ditt projekt, tveka inte att kontakta någon av dem.

Våra eTwinningambassadörer

Kontakta oss

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss via e-post till etwinning@uhr.se.

Vi jobbar med eTwinning:

Semir Susic
semir.susic@uhr.se
010-470 04 47

Karin Kaikkonen
karin.kaikkonen@uhr.se
010-470 04 45

Victoria Gomez
victoria.gomez@uhr.se
010-470 05 86

Minna Thunberg
minna.thunberg@uhr.se
010-470 05 34