Lyssna

Kom igång med eTwinning

För att komma igång registrerar du dig på den europeiska skolutbildningsplattformen, ESEP. Då kan du bli medlem i eTwinningnätverket och kan söka samarbetspartner bland registrerade pedagoger i länder i hela Europa.

Att komma igång med ett projekt

För att påbörja ett samarbete ska du som pedagog registrera dig på den europeiska skolutbildningsplattformen, ESEP, och i samband med registreringen ansluta dig till eTwinning. För att kunna skapa ett konto behöver du ha ett så kallat EU-login.

Registrera dig på Europeiska skolutbildningsplattformen, ESEP.

Guide till registrering (pdf).

När du registrerat dig på ESEP och anslutit dig till eTwinning kan du kontakta och bli kontaktad av pedagoger i hela Europa för att starta samarbeten. Du kan också gå med i diskussionsgrupper eller ta del av fortbildningsmöjligheter.

För att kunna ansluta dig till eTwinning behöver du vara: lärare, rektor, studie- och yrkesvägledare, IKT-samordnare, bibliotekarie, pedagogisk rådgivare, skolpsykolog/ kurator, lärareutbildare eller lärarstudent.

Inspireras av andra

När du är ansluten kan du börja med att titta i din planering och fundera över vilka moment som kan passa för samarbete. Diskutera med kollegor och elever. Inspireras gärna av de färdiga projektkit på svenska som finns här på Utbyten.se och på den europeiska skolutbildningsplattformen, ESEP. 

Inspirationsmaterial och projektkit på svenska.

Projektkit och annan inspiration på ESEP.

Värdefulla tips från andra lärare.

Hitta en skola att samarbeta med

När du är inloggad på ESEP finns flera sätt att söka bland de övriga registrerade lärarna efter en lärare och skola som passar din projektidé. 

  • För att söka bland personer kan du välja fliken People och bläddra bland andra medlemmars profiler. Alla eTwinnare kan e-posta varandra inom nätverket.
  • Genom fliken Partnersök kan du bläddra och filtrera bland de tusentals projektförslag som andra medlemmar lagt in om vilka slags projekt de vill starta. Om du hittar ett intressant förslag kan du svara på det. Du kan naturligtvis även själv publicera ett projektförslag. Då beskriver du kort din projektidé, vilken ålder de elever du undervisar har, vilket språk du önskar ha projektet på och så vidare.

Nätverka på den europeiska skolplattformen, ESEP.

Registrera ert projekt

När du hittat en – eller flera – lärare som passar och ni har kommit överens om hur ni ska samarbeta är det dags att formellt registrera projektet på eTwinning.

  • En av er beskriver samarbetet i ett formulär som finns under fliken Projekt och sedan Skapa ett nytt projekt.
  • Den andra partnern ger sedan sitt godkännande till att projektet startats genom att klicka på notifieringar och sedan godkänna förfrågan.

Projektet registreras efter att de nationella eTwinningkontoren i båda länderan bekräftat registreringen. Det kan ta några arbetsdagar. I Sverige är det Universitets- och högskolerådet, UHR, som godkänner registreringen.

När projektet är bekräftat kan ni börja lägga in materiel på er projektsida (Twinspace) och även bjuda in eventuella ytterligare projektpartner.

Ett eTwinningprojekt har alltid en grundare och en medgrundare – dessa ska vara lärare i olika länder för att projektet ska räknas som europeiskt och inte nationellt.

Hur ni arbetar med projektet

Ni arbetar med ert projekt på det sätt ni kommit överens om – med de digitala verktyg ni väljer. Alla registrerade samarbeten har tillgång till resurser för kommunikation och publicering via Twinspace som är den gemensamma projektsidan och samarbetsytan. Här kan ni bland annat ladda upp dokument, bilder och videoklipp samt bädda in kartor och andra digitala verktyg ni använder i projektet. 

Stöd och hjälp

Under hela denna process, från inledningen med funderingar på vad ni kan samarbeta kring till samarbetet där frågor om digitala verktyg eller kontakterna med partnerskolan kan dyka upp, har ni tillgång till personlig support från oss.

Kontakta oss via e-post till etwinning@uhr.se.

Ni kan också ta hjälp av supportsidan på Europeiska skolutbildningsplattformen, ESEP.

Supportsidan på ESEP.

Ta hjälp av en eTwinningambassadör

Våra eTwinningambassadörer både inspirerar och informerar om eTwinning. De har alla erfarenhet av att driva eTwinningprojekt. Vill du veta mer och få hjälp med ditt projekt, tveka inte att kontakta någon av dem.

Våra eTwinningambassadörer

Kontakta oss

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss via e-post till etwinning@uhr.se.

Vi jobbar med eTwinning:

Semir Susic
semir.susic@uhr.se
010-470 04 47

Karin Kaikkonen
karin.kaikkonen@uhr.se
010-470 04 45

Victoria Gomez
victoria.gomez@uhr.se
010-470 05 86

Minna Thunberg
minna.thunberg@uhr.se
010-470 05 34