Lyssna

Kom igång med eTwinning

För att komma igång med eTwinning registrerar du dig på eTwinningplattformen. Då blir du medlem i nätverket och kan söka samarbetspartner bland de övriga registrerade pedagogerna.

Inspireras av andra

Börja med att titta i din planering och fundera över vilka moment som kan passa för samarbete. Diskutera med kollegor och elever. Inspireras gärna av projektkit och projekt i galleriet på eTwinningplattformen eTwinning.net.

Projektkit och projektgalleri på eTwinning.net

Se även våra svenska projektkit

Att komma igång med ett projekt

För att påbörja ett samarbete ska du registrera dig på eTwinningplattformen. 

  • Först fyller du i ditt namn och e-post och väljer användarnamn och lösenord. Då är din förhandsregistrering klar.
  • Därefter får du ett e-postmeddelande med bekräftelse på din förhandsregistrering och kan slutföra registreringen.
  • Nu är du registrerad i eTwinning och en del av eTwinningnätverket, eTwinning Live.

Du kan nu kontakta och bli kontaktad av pedagoger i hela Europa för att diskutera ett samarbete. Du kan också gå med i diskussionsgrupper eller delta i online-kurser.

Glöm inte att notera ditt användarnamn och lösenord för inloggning och kontakta och informera rektor i samband med registrering. Tips på hur du kommer igång efter registreringen:

Förberedelser för att bli en aktiv eTwinnare på eTwinning.net

Hitta en skola att samarbeta med

När du är inloggad på eTwinning Live finns flera sätt att söka bland de övriga registrerade lärarna efter en lärare och skola som passar din projektidé.

  • För att söka bland personer kan du välja fliken Människor och bläddra bland andra medlemmars profiler. Alla eTwinnare kan e-posta varandra inom nätverket och även skriva kommentarer på varandras tidslinje.
  • Genom fliken Partnersök kan du bläddra bland de hundratals annonser som andra medlemmar lagt in om vilka slags projekt de vill starta. Om du hittar ett intressant förslag kan du svara på det. Du kan naturligtvis även själv publicera en annons. Då beskriver du kort din projektidé, vilken ålder de elever du undervisar har, vilket språk du önskar ha projektet på och så vidare.

Samarbete i eTwinning - hitta partner, tips för projektplanering med mera på eTwinning.net

Registrera ert projekt

När du hittat en – eller flera – lärare som passar och kommit överens om hur ni ska samarbeta är det dags att formellt registrera projektet på eTwinning Desktop.

  • En av er beskriver samarbetet i ett formulär som finns under fliken Projekt och sedan Skapa ett nytt projekt.
  • Den andra partnern ger sedan sitt godkännande till att projektet startats.

Projektet registreras efter att de nationella eTwinningkontoren (i Sverige Universitets- och högskolerådet) bekräftat registreringen. Det brukar ta några arbetsdagar.

När projektet är bekräftat kan ni bjuda med eventuella fler projektpartner.

Hur ni arbetar med projektet

Ni arbetar med ert projekt på det sätt ni bestämmer – med de digitala verktyg ni väljer. Alla registrerade samarbeten har tillgång till resurser för kommunikation och publicering via arbetsytan Twinspace (även kallad eTwinningplatsen på svenska). Ni är förstås inte bundna till Twinspace utan kan använda de digitala verktyg ni själva väljer. Många väljer att kombinera Twinspace med andra verktyg.

Hantering av TwinspaceeTwinning.net

Stöd och hjälp

Under hela denna process, från inledningen med funderingar på vad ni kan samarbeta kring till samarbetet där frågor om digitala verktyg eller kontakterna med partnerskolan kan dyka upp, har ni tillgång till personlig support från oss.

Här hittar du alla kontaktuppgifter till eTwinning

Så gör andra

Kodning som eTwinningprojekt

Funderar du på den reviderade läroplanens fokus på digitalisering och programmering? Varför inte kombinera det med internationella kollegors erfarenhet. Låt dig inspireras av Emelie Erikssons projekt på Norrhammarskolan i Skellefteå:

Matematik som universellt språk

Ett eTwinningprojekt på Fördingskolan i Karlstad.