Hitta rätt program
Här får du hjälp med att hitta passande program inom internationellt utbyte och samarbete för dig och din skola, organisation eller företag.
Passande program utifrån ditt resultat
ASEM-DUO
Varför ASEM-DUO
En möjlighet att få erfarenhet av, kunskap om och förståelse för en annan kultur samtidigt som den som deltar får nya perspektiv på sitt ämnesområde.
Organisationer som kan söka
Svenska lärosäten söker ömsesidiga utbyten för sina studenter. (Svenska lärare kan bara delta som partners till utländska kollegor som söker från Thailand, Sydkorea eller Singapore.)
Det här kan ni göra
Svenska studenter kan få stöd för studier i nitton länder i Asien eller Oceanien. Samtidigt får utländska studenter från utbyteslandet motsvarande stöd för studier i Sverige.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2021 öppnar 12 april och gäller för utbyten under hösten 2021 och våren 2022. Sista ansökningsdag 20 maj.
Athena planering
Varför Athena planering
Planeringsresan är till för att komma överens om formerna för ett samarbete inom Athena och förankra projektet samt planera för ansökan till programmet.
Organisationer som kan söka
De nationella yrkesprogrammen inom gymnasieskolan, gymnasiesärskola och kommunal yrkesvuxenutbildning kan söka och är den part som ansöker om projektmedel.
Det här kan ni göra
Möjlighet att träffa er partner och förbereda det framtida utbytesprojektet inom Athena antingen i Sverige eller på plats i partnerlandet.
Sista ansökningsdag
Just nu är det inte möjligt att söka bidrag inom programmet.
Athena utbyten
Varför Athena utbyten?
Eleverna skaffar sig internationell erfarenhet, utvecklar sina språkkunskaper, mognar, vidgar sina perspektiv och fördjupar sina kunskaper om omvärlden och sig själva.
Organisationer som kan söka
Gymnasieskolans nationella yrkesprogram, gymnasiesärskola och yrkesvux kan söka.
Det här kan ni göra
En till två skolor i Sverige och en till två skolor i ett låg- eller medelinkomstland genomför ömsesidiga utbyten, med fokus på samarbete kring skolornas yrkesutbildningar.
Sista ansökningsdag
Just nu är det inte möjligt att söka bidrag inom programmet.
Atlas
Atlas konferens
Varför Atlas konferens?
Atlas konferens ger möjlighet för lärare och skolledare att utveckla sitt arbete och träffa kollegor från andra länder genom att delta eller medverka vid internationella konferenser utanför EU/EES.
Organisationer som kan söka
Förskolor, skolor, gymnasieskolor och andra skolenheter inom skolväsendet. 2020 prioriterar vi ansökningar från för- och särskola.
Det här kan ni göra
En internationell konferens är ett tillfälle att byta erfarenheter med och lära av kollegor från hela världen och sedan använda och sprida de nya kunskaperna och metoderna i den egna undervisningen.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgång 2 2020 är inställd. Vi hänvisar till de digitala möjligheter UHR erbjuder genom till exempel eTwinning och Den globala skolan.
Atlas partnerskap
Varför Atlas partnerskap?
Programmet ska bidra till att eleverna når läroplans- och examensmålen genom att främja utvecklingen av internationella kontakter inom det svenska skolväsendet.
Organisationer som kan söka
Förskolor, skolor och organisationer inom vuxenutbildning kan söka medel för samarbete med motsvarande utbildningsinstitutioner över hela världen.
Det här kan ni göra
Ni kan genomföra rena lärarutbyten eller lärar- och elevutbyten där projekten utgår från ett identifierat utvecklingsbehov i verksamheten.
Sista ansökningsdag
Extra ansökningsomgång 2021 öppnar 1 mars. Sista ansökningsdag 7 april klockan 12:00.
En andra ansökningsomgång för 2021 öppnar preliminärt i augusti.
Atlas planering
Varför Atlas planering?
Programmet ska främja utvecklingen av internationella kontakter inom det svenska skolväsendet och lägga grunden för ett fortsatt samarbete genom partnerskap eller arbetsplatsförlagt lärande, APL.
Organisationer som kan söka
Förskolor, skolor och organisationer inom vuxenutbildning som vill etablera och planera samarbeten med skolor och organisationer i andra länder kan söka.
Det här kan ni göra
Ni kan planera för ett framtida samarbetsprojekt eller en kommande APL-vistelse. Planeringen kan äga rum i Sverige eller utomlands och ska utgå från ett identifierat utvecklingsbehov.
Sista ansökningsdag
Ansökan 2020 öppnar 17 augusti. Sista ansökningsdag är 14 september. Ansökan gäller perioden 2021-01-01 till 2021-12-31.
Atlas praktik
Varför Atlas praktik?
Syftet med programmet är att skapa möjlighet till arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utlandet för att förverkliga läroplanens mål om internationalisering.
Organisationer som kan söka
Skolor och organisationer kan söka bidrag för att kunna erbjuda sina elever APL utomlands.
Det här kan ni göra
Elever på gymnasieskolans yrkesprogram eller gymnasiesärskolan samt studerande på yrkesvux kan genomföra sin APL på en arbetsplats med koppling till utbildningen.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgång 1 2021 öppnar 1 mars och stänger den 7 april klockan 12:00.
EPALE
Varför EPALE
EPALE är en digital mötesplats för alla som arbetar med vuxnas lärande. Du kan nätverka med kollegor i Europa och hitta verktyg för vuxnas lärande.
Vem som kan delta
Vuxenutbildare inom formellt, icke-formellt och informellt lärande.
Det här kan du göra
Du hittar fortbildningskurser och samarbetspartners, du kan nätverka och dela goda exempel, nyheter, länkar och rapporter.
Sista ansökningsdag
Inga ansökningsdagar utan du kan registrera dig och delta oavsett tid.
Erasmus Charter for Higher Education (ECHE)
Varför Erasmus Charter for Higher Education
Erasmus Charter for Higher Education fastställer grundprinciperna för allt Erasmussamarbete inom högre utbildning.
Vilka organisationer kan söka
Lärosäten som önskar delta i Erasmussamarbetet 2021–2027 ansöker.
Det här kan ni göra
Erasmus Charter for Higher Education gör att lärosätet kan söka stipendiemedel för utbyte av studenter och personal samt studentpraktik och medel för olika typer av projektsamarbeten.
Sista ansökningsdag
Ansökan för programperioden 2021-2027 är stängd.
Erasmus mundus gemensamma masterprogram
Varför Erasmus mundus gemensamma masterprogram
Syftet med gemensamma masterprogram, Erasmus Mundus Joint Master Degrees, är att stärka den högre utbildningen.
Organisationer som kan söka
Lärosäten i så kallade programländer inom EU kan söka.
Det här kan ni göra
Programmet ger stöd till att utveckla gemensamma masterprogram, samt stipendier för studenter att söka för att delta i något av de program som erbjuds.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars.
Erasmus+
Erasmus+ ambassadörer
Varför ambassadörer?
Undersökningar vi gjort visar att studenter vill ha information om utlandsstudier eller praktik från jämnåriga som själva varit på utbyte eller praktik.
Organisationer som kan söka
Högskolor och universitet med en Charter som har ett pågående Erasmus+ projekt kan ansöka om medel.
Exempel på aktiviteter
Ambassadörerna kan t.ex. mingla med studenter på informationsmöten, representera lärosätet på mässor eller informera och inspirera till utlandsstudier eller utlandspraktik inför mindre grupper av studenter.
Sista ansökningsdag
Ansökan är stängd.
Erasmus+ branschspecifika kunskapsallianser
Varför branschspecifika kunskapsallianser
Programmet ger stöd till att höja utbildningars kvalitet och innehåll så att individer får den kompetens som svarar mot behoven och efterfrågan på arbetsmarknaden.
Organisationer som kan söka
Företag, lärosäten, branschorganisationer, arbetsmarknadens parter, yrkesutbildningar, myndigheter och liknande inom olika ekonomiska sektorer kan söka.
Det här kan ni göra
Kartläggning av kompetens- och utbildningsbehov samt utveckling av utbildnings- och kursplaner, utbildningsprogram och undervisningsmetoder för att matcha arbetsmarknadens behov.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars.
Erasmus+ European universities
Varför Europauniversiteten
Europauniversiteten ska genom gemensam långsiktig strategi och tätt samarbete öka student-, doktorand- och personalutbyte samt stärka kopplingen mellan utbildning, forskning och innovation.
Organisationer som kan söka
Universitet och högskolor som har Erasmus Charter for Higher Education, ECHE.
Det här kan ni göra
Programmet ger stöd till europeiska högskolor som samarbetar tvärvetenskapligt i fördjupade allianser för att ta sig an olika samhällsutmaningar.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2020 är stängd.
Erasmus+ förberedande besök
Varför förberedande besök
Svenska organisationer kan beviljas bidrag för resa till en eller flera organisationer i syfte att planera inför en Erasmus+ansökan eller inom ramen för ett redan beviljat Erasmus+mobilitetsprojekt.
Organisationer som kan söka
Skolor, aktörer inom vuxenutbildning och yrkesutbildning, lärosäten med flera organisationer kan söka.
Det här kan ni göra
Tillsammans kommer ni överens om och förbereder formerna för samarbetet.
Sista ansökningsdag
Du kan skicka in din ansökan löpande under månaderna januari-maj och augusti-november. Varje månad utgör en ansökningsomgång där sista ansökningsdag är den sista dagen i aktuell månad.
Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad
Varför Erasmus+ kapacitetsuppbyggnad
Programmet ger stöd till att utveckla nya kurser, läroplaner, utbildningscentra, högskoleadministration eller nationella utbildningsreformer med samarbetsländer utanför EU, samt bidrar till moderniseringen av den högre utbildningen och till en demokratisk utveckling i samarbetslandet.
Organisationer som kan söka
Lärosäten kan söka medel för samarbete med länder utanför EU, cirka 150 länder i hela världen.
Det här kan ni göra
Lärare och administratörer vid lärosäten i EU och i samarbetsländer utanför EU engageras i projekt för att utveckla kurser och institutioner, högskoleadministration eller nationella utbildningsreformer.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2021 är inställd. Nästa omgång öppnar 2022.
Erasmus+ kontaktseminarier
Varför Erasmus+ kontaktseminarier
Du träffar andra organisationer i Europa som söker partners inom ett speciellt tematiskt område.
Organisationer som kan söka
Aktörer verksamma inom olika utbildningssektorer som skola, yrkes-, vuxen- och högre utbildning som söker projektpartners för samarbete inom Erasmus+ kan söka.
Det här kan du göra
Tillsammans med den eventuella partnern diskuterar och planerar ni på plats ett kommande projektsamarbete.
Sista ansökningsdag
Ansökan till de olika seminarierna publiceras löpande under året.
Erasmus+ kunskapsallianser
Varför kunskapsallianser
Programmet ger stöd till gränsöverskridande, strukturerade och resultatdrivna projekt, framför allt mellan högre utbildning och näringsliv. Kunskapsallianser är öppna för alla discipliner och sektorer.
Organisationer som kan söka
Aktörer inom högre utbildning och näringsliv kan söka.
Det här kan ni göra
Det är möjligt att i en internationell kontext utveckla nya innovativa och
tvärvetenskapliga undervisnings- och lärmetoder, stimulera entreprenöriellt lärande och entreprenörskap samt underlätta utbytet av kunskap.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars.
Erasmus+ mobilitet högre utbildning
Varför mobilitet högre utbildning
Personal och studenter får internationell erfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.
Organisationer som kan söka
Universitet och högskolor som har Erasmus Charter for Higher Education, ECHE.
Det här kan ni göra
Studenter kan studera och/eller praktisera utomlands. Personal kan jobbskugga, undervisa eller fortbilda sig vid ett partneruniversitet, annat lärosäte eller företag/organisation i ett annat europeiskt land.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars.
Erasmus+ mobilitet skola
Varför mobilitet skola
Personal får internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.
Organisationer som kan söka
Förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, specialskola, sameskola,
gymnasieskola och gymnasiesärskola samt nationella konsortium kan söka.
Det här kan ni göra
Personal kan delta på fortbildningskurser, konferenser, jobbskugga eller undervisa på en skola eller utbildningsorganisation i ett annat europeiskt land som deltar i programmet.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ mobilitet vuxenutbildning
Varför mobilitet vuxenutbildning
Personal får internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.
Organisationer som kan söka
Organisationer och aktörer verksamma inom vuxnas allmänna lärande kan söka.
Det här kan ni göra
Personal kan delta på fortbildningskurser, konferenser, jobbskugga eller undervisa på en utbildningsorganisation i ett annat europeiskt land som deltar i programmet.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning
Varför mobilitet yrkesutbildning
Personal och studerande får internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.
Organisationer som kan söka
Organisationer verksamma inom yrkesutbildning, vuxnas yrkeslärande och yrkesvägledning samt nationella konsortium kan söka.
Det här kan ni göra
Personal kan jobbskugga eller undervisa och elever/studerande kan praktisera vid företag eller utbildningsorganisation i ett annat europeiskt land som deltar i programmet.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ strategiska partnerskap högre utbildning
Varför strategiska partnerskap
Programmet ger finansiering för att ta fram något som behövs i det pedagogiska arbetet. Det handlar om utveckling, överföring och tillämpning av innovativa metoder, produkter och resultat.
Organisationer som kan söka
Universitet och högskolor kan söka. Även andra organisationer kan söka om slutprodukten är avsedd att stärka den högre utbildningen.
Det här kan ni göra
Exempel på vad projekten kan handla om är utveckling av läroplaner, kurser och undervisningsmoduler, att ta fram material och pedagogiska metoder och verktyg, nätverkande, workshopar och virtuella laboratorier, att arbeta fram och genomföra långsiktiga strategiska samarbetsplaner.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ strategiska partnerskap skola - mellan olika typer av organisationer
Varför strategiska partnerskap
Programmet ger finansiering för att ta fram något som behövs i det pedagogiska arbetet. Det handlar om utveckling och tillämpning av innovativa metoder samt att genomföra aktiviteter för att främja samarbete, lärande av varandra och erfarenhetsutbyten.
Organisationer som kan söka
Organisationer som vill bidra till att skolan uppnår nationella och europeiska utbildningsmål kan söka. Det är projektets inriktning och fokus och det förväntade resultatet som är det viktiga.
Det här kan ni göra
Exempel på vad ett projekt kan handla om är utveckling av nytt didaktiskt material, utveckling av kritiskt tänkande i en kulturell och miljöbetingad kontext, utveckling av metoder och utbyte av erfarenheter kring hur man kan arbeta med inkluderat lärande.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ strategiska partnerskap skola - mellan skolor
Varför partnerskap för skolutbyten
Programmet ger finansiering för att ta fram något som behövs i det pedagogiska arbetet. Det handlar om att utveckla och stärka nätverk, öka sin förmåga att verka på internationell nivå samt dela och utmana idéer och metoder.
Organisationer som kan söka
Enbart skolor (förskolor, skolor och gymnasieskolor inklusive särskolan och specialskolan) kan söka.
Det här kan ni göra
Exempel på vad ett projekt kan handla om är utveckla och stärka nätverk, öka förmågan att verka på internationell nivå, dela och utmana idéer, metoder och arbetssätt.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ strategiska partnerskap vuxenutbildning
Varför strategiska partnerskap
Programmet ger finansiering för att ta fram något som behövs i det pedagogiska arbetet. Det handlar om utveckling och tillämpning av innovativa metoder samt att genomföra aktiviteter för att främja samarbete och erfarenhetsutbyten.
Organisationer som kan söka
Aktörer inom vuxnas allmänna lärande kan söka. Även andra organisationer kan söka och delta om projektet och slutprodukten är avsedd att stärka och gynna vuxnas allmänna lärande.
Det här kan ni göra
Utvecka läroplaner, kurser och undervisningsmoduler, material, pedagogiska metoder och verktyg. Det finns även möjlighet att nätverka och arbeta fram långsiktiga strategiska samarbetsplaner inom projektets ramar.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ strategiska partnerskap yrkesutbildning
Varför strategiska partnerskap
Programmet ger finansiering för att ta fram något som behövs i det pedagogiska arbetet. Det handlar om utveckling och tillämpning av innovativa metoder samt att genomföra aktiviteter för att främja samarbete, lärande av varandra och erfarenhetsutbyten.
Organisationer som kan söka
Organisationer verksamma inom yrkesutbildning, vägledning och kompetensutveckling kan söka. Även andra organisationer kan söka om slutprodukten är avsedd att stärka yrkesutbildningen.
Det här kan ni göra
Exempel på vad projekten kan handla om är utveckling av läroplaner, kurser och undervisningsmoduler, att ta fram material och pedagogiska metoder och verktyg, nätverkande, workshopar och virtuella laboratorier, att arbeta fram och genomföra långsiktiga strategiska samarbetsplaner.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars, då vi också kan publicera information om det som är nytt.
Erasmus+ stöd till politisk reform
Varför stöd till politisk reform
Programmet ger finansiering för projekt som bidrar till att utveckla utbildningen i Europa.
Organisationer som kan söka
Myndigheter och andra offentliga och privata aktörer, ideella organisationer, med flera (varierar beroende på ansökningsomgång).
Det här kan ni göra
Ni genomför projekt som syftar till strategisk utveckling på europeisk policynivå. Inriktningen varierar beroende på ansökningsomgång.
Sista ansökningsdag
Ansökningsdatum varierar över året. Ansökan görs hos EU-kommissionen i Bryssel.
Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet högre utbildning
Varför utomeuropeisk mobilitet
Personal och studerande får internationell arbetslivserfarenhet och kompetensutveckling vilket stärker deras yrkesfärdigheter och kvalifikationer.
Organisationer som kan söka
Universitet och högskolor med en Erasmus Charter for Higher Education, ECHE, kan söka.
Det här kan ni göra
Högskolepersonal och studenter i Europa och andra delar av världen får möjlighet att arbeta, kompetensutveckla sig, studera eller praktisera i ett annat land utanför EU. Det möjliggör även för högskolepersonal och studenter utanför EU att komma till Sverige.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2021 är inställd. Nästa omgång öppnar 2022.
Erasmus+ virtuellt utbyte
Varför Erasmus+ virtuellt utbyte
Genom globala virtuella utbyten får unga människor möjlighet till interkulturellt lärande. Lärare och personal inom högre utbildning och ungdomsorganisationer får professionell utveckling.
Vem som kan delta
Studenter, lärare och administrativ personal inom högre utbildning samt ungdomar och ungdomsledare i Europa och Europas södra närområden.
Det här kan du göra
Personal kan utveckla projekt och kurser som en del att stärka och bredda existerande kurser. Studenter och ungdomar mellan 18 och 30 år deltar i virtuella dialoger och onlinekurser.
Sista anmälningsdag
Det är inga fasta anmälningsdatum. De olika aktiviteternas anmälningsdatum är fördelade över hela året.
Ett år i Frankrike
Varför Ett år i Frankrike
Det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är att bo i ett land där språket talas. Samtidigt får man en ökad förståelse för andra kulturer.
Vem kan söka
Elever i gymnasiets årskurs 1 och 2 som läser franska som lägst steg 3 kan söka. För att vara berättigad till fullt bidrag måste du som ansöker vara svensk medborgare.
Det här kan du göra
Du kan studera ett läsår i Frankrike och förbättra språkkunskaperna och förståelsen för kulturen. Under veckorna kan du antingen bo på internat eller i en fransk värdfamilj. På helger och lov bor du alltid hos värdfamiljen.
Sista ansökningsdag
Ansökan för läsåret 2021-2022 öppnar 1 oktober. Sista ansökningsdag är 23 november klockan 12:00.
Ett år i Spanien
Varför Ett år i Spanien
Det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är att bo i ett land där språket talas. Samtidigt får man en ökad förståelse för andra kulturer.
Vem kan söka
Elever i gymnasiets årskurs 1 och 2 som läser spanska som lägst steg 3 kan söka. För att vara berättigad till fullt bidrag måste du som ansöker vara svensk medborgare.
Det här kan du göra
Du kan studera ett läsår i Spanien och förbättra språkkunskaperna och förståelsen för kulturen. Under året bor du i en spansk värdfamilj.
Sista ansökningsdag
Ansökan för läsåret 2021-2022 öppnar 1 oktober. Sista ansökningsdag är 23 november klockan 12:00.
Ett år i Tyskland
Varför ett år i Tyskland
Det bästa sättet att lära sig ett främmande språk är att bo i ett land där språket talas. Samtidigt får man en ökad förståelse för andra kulturer.
Vem kan söka
Elever i gymnasiets årskurs 1 och 2 som läser tyska som lägst steg 3 kan söka. För att vara berättigad till fullt bidrag måste du som ansöker vara svensk medborgare.
Det här kan du göra
Du kan studera ett läsår i Tyskland för att förbättra språkkunskaperna och förståelsen för kulturen. Under året bor du i en tysk värdfamilj.
Sista ansökningsdag
Ansökan för läsåret 2021-2022 öppnar 1 oktober. Sista ansökningsdag är 23 november klockan 12:00.
Ettårsprogrammen
eTwinning
Europeiska studentkortet
Varför ett europeiskt studentkort?
Genom att digitalisera utbytesprocessen i kommande Erasmusprogram kan högskolor i Europa förenkla administrationen och uppnå målet med ett europeiskt utbildningsområde.
Vilka kan delta
Universitet och högskolor som har en Erasmus charter för högre utbildning (ECHE).
Det här kan ni göra
Hantera all administration kring utbyten digitalt, från att förnya avtal till urval av studenter. Ge studenter möjlighet att identifiera sig digitalt och på ett enkelt och säkert sätt utbyta studentuppgifter och akademiska meriter mellan lärosäten.
När är det klart?
Målet är att den digitala utbytesprocessen ska ha införts senast 2021 för alla lärosäten som deltar i nästa Erasmusprogram och att alla studenter i Europa ska kunna använda kortet senast 2025.
Jean Monnet
Varför Jean Monnet
Aktiviterna ska rusta studenter och unga yrkesverksamma med kunskap om EU samt stimulera undervisning och forskning om EU.
Organisationer som kan söka
Programmet är öppet för lärosäten i hela världen att söka till och delta i.
Det här kan ni göra
Det är möjligt att genom olika aktiviteter med fokus på studier om EU främja kvalitet i undervisning och forskning inom olika discipliner.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 beräknas kunna öppna under senare delen av mars.
INSTÄLLT: Kontaktseminarium för utomeuropeiskt samarbete
Linnaeus-Palme partnerskap
Varför Linnaeus-Palme partnerskap
Möjlighet att stärka partnerskap mellan svenska lärosäten och lärosäten i låg- och medelinkomstländer, bidra till strategiskt internationaliseringsarbete, kapacitetsutveckling och breddat intresse för utvecklingssamarbete hos unga.
Organisationer som kan söka
Lärosäten som vill höja kvaliteten på utbildningen och möta ömsesidiga utvecklingsbehov genom långsiktiga partnerskap kan söka.
Det här kan ni göra
Ömsesidiga utbyten för lärare och studenter, språkutbildning, workshoppar, tematiska seminarier, digitala initiativ och andra kapacitetsbyggande och partnerskapsstärkande aktiviteter.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2021 är inställd. Nästa ansökningsomgång öppnar preliminärt våren 2022.
Linnaeus-Palme planering
Varför Linnaeus-Palme planering
Planeringsresan ger er och er samarbetspartner möjlighet att träffas för att komma överens om formerna för det kommande Linnaeus-Palmesamarbetet.
Organisationer som kan söka
Lärosäten som vill etablera långsiktiga samarbetsprojekt.
Det här kan ni göra
Förankra projektet och planera för ansökan och kommande utbyten. Mötet ska äga rum dels i Sverige, dels i partnerlandet.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2020 är inställd. Nästa ansökningsomgång öppnar preliminärt hösten 2021.
Minor Field Studies, MFS
Varför Minor Field Studies
MFS förbereder studenter att verka i globala sammanhang och ger lärosäten möjlighet att etablera och stärka internationella kontakter.
Organisationer som kan söka
Alla lärosäten kan söka medel för mindre fältstudier. Studenter söker i sin tur stipendier vid något av de lärosäten som beviljats medel.
Det här kan ni göra
Studenter vid behöriga lärosäten kan samla material till sin kandidat-, magister-, masteruppsats eller sitt examensarbete på motsvarande nivå, på plats i ett låg- eller medelinkomstland.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången 2020 öppnar 1 september. Sista ansökningsdag 1 oktober klockan 12:00. Vi uppdaterar informationen på sidan i vecka 35.
Nordplus
Nordplus junior
Varför Nordplus junior
En möjlighet att lära känna de andra nordiska och baltiska ländernas kultur, levnadssätt, värderingar, normer, språk och natur. Och att genom det nordisk-baltiska utbytet utveckla både undervisningen och er skola som helhet.
Organisationer som kan söka
Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, både teoretiska och yrkesprogram, kan söka. Elever, lärare och annan pedagogisk personal deltar.
Det här kan ni göra
Ni kan söka bidrag för samarbeten med skolor i de nordiska och baltiska länderna, till exempel för projektsamarbete, elev- och lärarutbyten eller utlandspraktik för elever.
Sista ansökningsdag
Ansökan är öppen från 1 november 2020. Sista ansökningsdag är 1 februari 2021.
Nordplus förberedande besök
Varför förberedande besök
Att tillsammans med era partners träffas och diskutera det kommande samarbetet ger förutsättningar att arbeta fram en bra ansökan till Nordplus junior, Nordplus vuxen och/eller Nordplus nordens språk.
Organisationer som kan söka
Förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, universitet, högskolor, organisationer och andra privata och offentliga verksamheter samt organisationer, institutioner och föreningar som är engagerade i vuxnas lärande kan söka.
Det här kan ni göra
Tillsammans kommer ni överens om och förbereder formerna för samarbetet, förankrar projektet, formulerar projektansökan och tar fram projektplaner.
Sista ansökningsdag
1 oktober 2020.
Nordplus horisontal
Varför Nordplus horisontal
En möjlighet att få stöd för projekt och aktiviteter som bidrar till kvalitet, innovation och livslångt lärande inom utbildningsområdet.
Organisationer som kan söka
Organisationer, institutioner, föreningar och andra som arbetar med utbildning och livslångt lärande kan söka.
Det här kan ni göra
Det är möjligt att söka bidrag för samarbetsprojekt, nätverk och andra aktiviteter där organisationer från flera utbildningssektorer i Norden och Baltikum deltar.
Sista ansökningsdag
1 februari 2021. Ansökan är öppen från den 1 november 2020.
Nordplus högre utbildning
Varför Nordplus högre utbildning
En möjlighet att utveckla den högre utbildningen i Norden och Baltikum, genom samarbete mellan universitet och högskolor, andra organisationer och arbetslivet.
Organisationer som kan söka
Universitet, högskolor och andra institutioner och organisationer som arbetar med frågor som rör högre utbildning i Norden och Baltikum.
Det här kan ni göra
Det är möjligt att söka bidrag för olika former av samarbeten med de nordiska och baltiska länderna. Till exempel student- och lärarutbyten eller projekt för att utveckla gemensamma studieprogram eller kurser.
Sista ansökningsdag
1 februari 2021. Ansökan är öppen från den 1 november 2020.
Nordplus kontaktseminarium
Varför Nordplus kontaktseminarium
Nordplusprogrammets målgrupper inom samtliga delprogram - junior, högre utbildning, vuxen, nordiska språk och horisontal - får möjlighet att hitta projektpartner att samarbeta med.
Organisationer som kan söka
Personal från organisationer inom alla former av utbildning och utbildningsnivåer från de nordiska och baltiska länderna kan söka.
Det här kan ni göra
Tillsammans med den eventuella partnern diskuterar och planerar ni på plats ett kommande projektsamarbete.
Sista ansökningsdag
Information om när ett kontaktseminarium arrangeras, var och när det är möjligt att anmäla sig publiceras på webbportalen nordplusonline och här på Utbyten.se.
Skolambassadör för EU
Varför Skolambassadör för EU
Utbildningen till skolambassadör är ett erbjudande och en möjlighet för skolhuvudmän att få stöd för skolutveckling inom området EU och den europeiska dimensionen.
Vem som kan delta
Lärare i gymnasieskolan, både högskoleförberedande och yrkesförberedande program, och i grundskolans senare årskurser.
Det här kan du göra
Du går en kostnadsfri utbildning som innehåller moment som projektkunskap, EU-kunskap och möjligheter till stöd från till exempel Erasmus+.
Ansökan
Du kan söka en gång per år. Nästa ansökningsomgång planeras till hösten 2021 för utbildningen 2022.
Nordplus Nordens språk
Varför Nordplus Nordens språk
En möjlighet att bidra till förståelsen av nordiska språk och öka intresset för och kunskapen om nordiska kulturer och livsvillkor.
Organisationer som kan söka
Grundskolor, gymnasieskolor, universitet, högskolor, organisationer och andra privata och offentliga verksamheter kan söka.
Det här kan ni göra
Ni kan söka bidrag för projekt och nätverksaktiviteter inom området nordiska språk.
Sista ansökningsdag
1 februari 2021. Ansökan är öppen från den 1 november 2020.
Nordplus vuxen
Varför Nordplus vuxen
En möjlighet att, genom samarbete med de nordiska och baltiska länderna, få in nya idéer och perspektiv i undervisningen och verksamheten.
Organisationer som kan söka
Organisationer, institutioner och föreningar som arbetar med och på olika sätt stödjer vuxnas lärande (formellt, informellt och icke-formellt) kan söka.
Det här kan ni göra
Det är möjligt att söka medel för samarbetsprojekt, personalutbyte samt kursdeltagande och praktik för studerande i de nordiska och baltiska länderna.
Sista ansökningsdag
1 februari 2021. Ansökan är öppen från den 1 november 2020.
Praktikantprogrammet
Varför Praktikantprogrammet
De som deltar i en praktik utgör en framtida resursbas av unga som kan arbeta med globala utvecklingsfrågor. Samarbetet kring praktikanten ska även stärka partnerskapet mellan organisationer i Sverige och partnerorganisationer i länder där praktiken är förlagd.
Organisationer som kan söka
Sidas strategiska partnerorganisationer kan söka direkt till programmet. Andra organisationer kan söka genom en vidareförmedlande organisation.
Det här kan ni göra
Ni kan erbjuda en person praktikplats hos en partnerorganisation i ett låg- eller medelinkomstland under minst fyra månader.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången öppnar 1 oktober. Sista ansökningsdag 30 oktober klockan 12:00.
Stipendier för avgiftsskyldiga studenter
Varför stipendier för avgiftsskyldiga studenter
Stipendierna ska bidra till lärosätets långsiktiga internationaliseringsarbete och höjd kvalitet i utbildningen.
Organisationer som kan söka
Lärosäten kan söka medel för att fördela stipendier till avgiftsskyldiga studenter.
Det här kan ni göra
Studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz som studerar vid ett svenskt lärosäte kan söka stipendium för att finansiera sin utbildning i Sverige.
Sista ansökningsdag
Ansökningsomgången för 2021 (för läsåret 2022-2023) öppnar 1 maj. Sista ansökningsdag är 31 maj klockan 12:00. Observera att ansökan sker digitalt.