Gå till huvudinnehåll

EU-minuten är en filmtävling för elever i grundskolans årskurs 1-9 och i gymnasieskolan. Syftet med EU-minuten är att uppmärksamma EU och EU-dagen, som firas varje år den 9 maj. Hur ser dina elever på EU? Vad vet de om EU? Finns det en typisk europeisk kultur?

Om tävlingen och tema 2018

EU-minuten är en filmtävling för elever i grundskolans årskurs 1-9 och i gymnasieskolan. Syftet med EU-minuten är att uppmärksamma EU och EU-dagen, som firas varje år den 9 maj. Tävlingen går ut på att eleverna – individuellt eller i grupp – gör mobilfilmer på max en minut. 2018 är "Europaåret för kulturarv" och temat för tävlingen är därför "Vad är europeisk kultur?"

Tävlingen genomförs i två kategorier:

 • Kategori 1: Elever i grundskolans årskurs 1-6.
 • Kategori 2: Elever i grundskolans årskurs 7-9 och gymnasieskolan.


Det här kan ni vinna

Den vinnande filmen i vardera kategori belönas med 10 000 kronor. Pengarna går till klassen, som kan använda dem till exempelvis en resa, ett studiebesök eller annat valfritt ändamål. Ett pris per tävlingskategori delas ut.

Den/de elever som gjort den vinnande filmen bjuds också in till firandet av Europadagen i Stockholm den 9 maj och får där ta emot priset från EU- och handelsminister Ann Linde. Universitets- och högskolerådet står för resa till och från Stockholm för upp till fyra elever och en lärare.

Så går tävlingen till

 1. Börja med att anmäla din klass via anmälningsformuläret nedan. Anmälan öppnar 1 mars 2018.
 2. Diskutera EU i klassrummet steg 1: Vad är EU? Varför finns unionen? Hur påverkar EU-samarbetet vår vardag? Du hittar lektionstips och användbara länkar längre ner på den här sidan.
 3. Diskutera i klassrummet steg 2: Vad innebär kulturarv? Finns det ett typiskt europeiskt kulturarv? Hur har vårt kulturarv format hur Europa ser ut idag? Du hittar mer information om "Europaåret för kulturarv" via länkarna längre ner på sidan.
 4. Låt dina elever, med utgångspunkt i de diskussioner ni haft, med sina mobiltelefoner göra kortfilmer på max en minut. Filmerna kan göras individuellt eller i grupp.
 5. Eleverna laddar sedan upp filmerna på Instagram (via sina egna eller skolans Instagram-konto). I kommentarsfältet skriver de hashtagg #euminuten, samt namnet på skolan, klass och ort. OBS! Glöm inte att Instagram-kontot måste ha en öppen profilinställning under tävlingsperioden så att bidraget blir synligt.
 6. Uppmana eleverna att sprida och dela sina filmer på Instagram och i andra sociala medier. De fem filmer som fått flest gilla-markeringar på Instagram när tävlingstiden gått ut direktkvalificerar sig till final i tävlingen (övriga finalister utses av juryn). Att använda sig av såkallade köpta gilla-markeringar är inte tillåtet och kan leda till att filmen blir diskvalificerad.
 7. En jury sammansatt av UHR kommer att utse de vinnande filmerna.

Sista dag att anmäla klassen och tagga filmer är fredag 13 april 2018.

Tips: Om eleverna/skolan inte vill öppna sina Instagram-profiler kan ni välja att följa UHR:s Utbyten-konto på Instagram: @utbyten. Det ger oss möjlighet att ta del av era bidrag även om kontona är dolda. Ni missar dock möjligheten att samla fler gilla-markeringar.

Tävlingsregler

 • Filmerna ska göras på temat: Vad är europeisk kultur?
 • De ska vara max 60 sekunder långa och göras med mobiltelefon.
 • Det är tillåtet att redigera sin film.
 • Eleverna kan göra filmerna individuellt eller i grupp (men de tävlar för sin klass räkning).
 • Det finns ingen begränsning i hur många elever som kan stå bakom en film, men vid en eventuell vinst bekostar vi resa till prisutdelningen i Stockholm för max fyra elever.
 • Tänk fritt och ha kul!

Filmer som innehåller kränkande eller våldsamt material, eller material som vi på annat sätt bedömer som olämpligt, kommer att diskvalificeras från tävlingen.

Så utses vinnarfilmen

Tio filmer går till final i tävlingen, varav fem utses av juryn och övriga fem kvalificerar sig genom att ha samlat flest gilla-markeringar på Instagram när tävlingsperioden avslutas den 13 april. Juryn utser de vinnande filmerna bland dessa tio, och kommer att bedöma filmerna utifrån:

 • Hur väl de får fram sitt EU-budskap.
 • Originalitet, kreativitet och personlig vinkel.

Juryns beslut kan inte överklagas.

Tips för att lyckas

Vi har med hjälp av GR Utbildning i Göteborg sammanställt sidor med lektionstips, övningar och nyttiga länkar som kan hjälpa dig att förbereda eleverna inför filmtävlingen. Vi rekommenderar också att läsa på om "Europaåret för kulturarv 2018" för att få uppslag till tävlingstemat. Dessutom får du en rad konkreta tips på hur ni kan uppmärksamma Europadagen 9 maj på ett inspirerande och engagerande sätt på din skola.

Förberedelseövningar om EU inför filmtävlingen 

Information och inspiration om Europaåret för kulturav 2018

Om Europadagen och tips på hur skolor kan fira den

Anmäl din klass idag och få glasscheckar till Europadagen

De 50 första klasserna som anmäler sig och laddar upp filmer, får ett bidrag till Europadagsfirandet den 9 maj i form av glasscheckar.

Kontakt

Om du har frågor om tävlingen, kontakta oss gärna via e-post: euminuten@uhr.se

Anmälan

Anmälan till EU-minuten 2018 öppnade den 1 mars och stängde 13 april 2018.

Vinnare EU-minuten 2018

Nu är filmtävlingen EU-minuten på Instagram 2018 avslutad och avgjord.

Priset till vinnarna på 10 000 kr delas ut den 9 maj på Europadagen på Kulturhuset i Stockholm. Alla finalister kommer att få ett diplom på posten. Grattis!

Vi presenterar årets vinnande bidrag och finalister i EU-minuten 2018.