Lyssna

Efter utbytet i Sverige: Nu satsar Thembi på en internationell operakarriär

Thembinkosi "Thembi" Magagula studerade en termin på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Utbytet via programmet Linnaeus-Palme beskriver hon som livsförändrande. I augusti tar hon sin masterexamen i klassisk musik i Maastricht. Sedan väntar en internationell sångkarriär.

Thembinkosi "Thembi" Magagula, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

"Jag vill sjunga opera och ha hela världen som arbetsplats", säger Thembinkosi Magagula som i augusti tar sin masterexamen i klassisk musik.

Genom programmet Linnaeus-Palme partnerskap kan lärosäten i Sverige söka bidrag för att samarbeta med lärosäten i låg- och medelinkomstländer. Det är en möjlighet för svenska lärosäten att samordnat kunna erbjuda lärare och studenter utbyten som ger både dem själva och deras institutioner erfarenhet av arbete och studier i ett annat land. På motsvarande sätt kan utländska lärare och studenter lära känna Sverige och svenska förhållanden.

En student som tog chansen är Thembinkosi Magagula från North-West University School of Music Conservatory i Potchefstroom, Sydafrika. För tre år sedan studerade hon som Palme-student en termin på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Ett utbyte som hon beskriver som livsförändrande.

– Det var första gången som jag reste utanför Sydafrika. Det blev en upplevelse på alla möjliga plan; musik, kultur, väder och människor, säger Thembinkosi Magagula.

Fick stipendium för studier i Holland

Hon tycker att hon utvecklades enormt under sin studietid i Stockholm, mycket tack vare de många resurser som hon hade tillgång till som inte fanns hemma.

– Jag studerade klassisk och historisk musik, jag studerade det svenska språket och jag reste till olika städer i Sverige och tog del av traditionella sånger för barn, unga och äldre. Min teknik i sång och andning förbättrades.

Hon utvecklades också som person. Hon hade alltid tyckt om att ha egen tid och eget utrymme men upptäckte under sin tid i Sverige att hon älskar att umgås med andra.

– Jag upptäckte också att jag inte var så organiserad vad det gällde tider och möten. Här lärde jag mig att planera bättre. Nu vet jag att jag klarar mig på egen  hand och kan ta hand om mig på ett bra sätt.

Terminen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm ledde till ett stipendium för två års studier på Conservatorium i Maastricht, Holland. I augusti tar hon sin masterexamen i musik sedan väntar en internationell karriär.

"Nu vill jag satsa på en internationell karriär"

– Det är viktigt för mig att ha en masterexamen, det är ett kvitto på min kompetens. Och det var viktigt för mig att få genomföra den i Europa. Nu vill jag satsa på en internationell karriär, gärna som frilansande sopran. Jag vill också studera vidare och doktorera i musik. Jag vill dela med mig av min kunskap, säger Thembinkosi Magagula.

Snabba fakta

Varifrån fick Thembinkosi finansiering?

Från programmet Linnaeus-Palme partnerskap.

Finns det fler program för högre utbildning?

Ja, UHR har olika program för olika behov och beroende på inom vilket område du verkar:

Högre utbildning

Vuxenutbildning

Skola

Yrkesutbildning


Linnaeus-Palme administreras av Universitets- och högskolerådet och finansieras av Sida inom ramen för strategin för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stödjer Agenda 2030  för hållbar utveckling 2018-2022.