Lyssna

Just nu lättar restriktionerna något och pandemiläget ser ut att ljusna, men betyder det att vi kommer att återgå till den vanliga verksamhet Den globala skolan hade innan pandemin bröt ut?

Fanny Labory är verksamhetsansvarig för Den globala skolan och ser fram emot det nya och bättre vanliga.
 
- Vi kommer att jobba digitalt med seminarier online åtminstone till och med 15 september. Det vet vi säkert. Om det sedan skulle komma förlängda rekommendationer om hemarbete från Folkhälsomyndigheten under sommaren följer vi såklart dem.
 

Blir det fysiska seminarier efter det?

- När det blir möjligt att hålla fysiska seminarier kommer vi efterhand att kunna arbeta på det sättet igen. Men det kommer att bli en successiv upptrappning där förutsättningarna för varje enskilt tillfälle får avgöra. Och som jag sa i vintras inför vårterminen - vi gillar det digitala. Det finns många positiva aspekter med det. Sammanfattningsvis kan jag säga att vi inte kommer att återvända till det gamla vanliga utan ta ett kliv framåt istället till det nya, bättre vanliga!
 

Vad kan du säga om hösten i övrigt?

- Vi har mycket att göra! Det finns en uppmärksamhet kring hållbarhetsfrågorna, och även om lärandet om hållbarhet, som vi aldrig har upplevt tidigare. Det beror såklart på de stora utmaningarna, men det är också enormt positivt att utbildningens roll tas på allvar och att många vill bli bättre.
 

Har du några tips för den som vill sätta igång redan i sommar?

- Jag gillar att lyssna på poddar så ett självklart tips för en sommar med lärande för hållbar utveckling är vår egen LHU-podden! Än så länge har vi sju avsnitt och i höst kommer det nya. Läsa tycker jag hör sommaren till och jag hoppas få tid över till det själv. Maja Lundes två senaste böcker "Binas historia" och "Przewalskis häst" ligger högt upp i högen.