Nya skolambassadörer fick diplom av gymnasieministern

Totalt 54 lärare utsågs i fredags till skolambassadörer för EU av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Nu ska de nya ambassadörerna arbeta för att utveckla EU-undervisningen på sina skolor.

– I en tid av polarisering och motsättningar behöver vi bildning och källkritik. Det är ni bra på – att utifrån fakta förmedla analys och sätta in den i ett sammanhang, sa Ekström innan hon delade ut diplom till de nya ambassadörerna.

Tanken är att en skolambassadör för EU ska bidra till att utveckla skolans EU-undervisning, genom att inspirera och stötta sina kollegor. Fredagens diplomutdelning avslutade ett tre dagars nätversseminarium på Europahuset i Stockholm, där även tidigare års skolambassadörer deltog. Sedan utbildningen startade 2010 har omkring 250 lärare utbildats.

Projekt- och EU-kunskap på schemat

Utbildningen innehåller moment som projektkunskap, EU-kunskap och information om möjligheter att få stöd för europeiskt skolsamarbete. Lärarna och deras rektorer får även chans att lära känna EU:s institutioner genom en studiebesöksresa till Bryssel.

Eva ManolaEn av årets nya skolambassadörer är Eva Manola, lärare i franska och engelska på Ängelholms gymnasieskola.

– Jag har velat gå utbildningen tidigare och tycker att den varit fantastisk. Innan var jag inte så insatt i hur många av de beslut som påverkar oss som fattas av EU. Det har också varit jättebra att få träffa andra lärare och utbyta erfarenheter om hur det fungerar på våra skolor.

Positivt med nytt nätverk

Även Per Benemark, lärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg, tycker att det nya kollegiala nätverket har varit en viktig del av utbildningen.Per Benemark

– Att kunna ringa och mejla till lärare runt om i Sverige som har samma bakgrund är jättebra. Det var också fantastiskt att få träffa så många intressanta personer i Bryssel – anställda vid EU:s institutioner men även vid olika lobbyorganisationer. Att få veta hur de arbetar i praktiken var väldigt intressant.

Utbildning till skolambassadör 2019

Vill du och din skola delta i utbildningen till skolambassadör 2019? Läs mer via länken nedan. Sista ansökningsdag är den 30 november.

Utbildning till skolambassadör för EU – mer information och ansökan

Utbildningen till skolambassadör genomförs av UHR tillsammans med EU-kommissionen, Europaparlamentet och Regeringskansliet.

Bilden högst upp på sidan: Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister