Lyssna

Vinnaren av Nordplus Junior Aurora Award är utsedd

Projektet "Fisheries training for a Nordic future" med Icelandic College of Fisheries som koordinator tilldelas 2022 års Nordplus Junior Aurora Award. De fick 68 procent av rösterna i den slutliga omröstningen.

"Fisheries training for a Nordic future" är ett samarbete mellan Island, Danmark, Grönland, Färöarna och Norge, koordinerat av Icelandic College of Fisheries. Projektet är ett nätverksprojekt på temat utbildning och arbetsliv med målet att samarbeta kring rekrytering, integration, pedagogiska metoder, ny teknik, hållbarhet och kvalitetskontroll för att stärka utbildning inom fiske i Norden. Nu får de Nordplus Junior Aurora Award 2022 efter att ha vunnit den öppna omröstningen med god marginal.

Olafur Jon Arnbjörnsson webb.jpg– Vi har ett stort nätverk inom branschen, säger projektledaren Ólafur Jón Arnbjörnsson som förklaring till segern. Vi har också en bra projektidé. Fisket är viktigt och en gammal tradition. Det finns få utbildningar, många vill stötta. Jag är jätteglad och hoppas priset kommer att ha betydelse även för andra yrkesutbildningar.

En av tre finalister

Nordplus Junior Aurora Award är ett nyinstiftat pris till ett projekt som lyst extra starkt under året. De nationella Nordpluskontoren i Norden och Baltikum har nominerat projekt och därefter har en jury valt ut tre finalister som motsvarar kriterierna. För 2022 handlar det om projekt som både går i linje med Nordplus fokus på en grönare framtid och är väl integrerade i utvecklingsbehov och läroplaner.

– Årets pristagare gick till final bland annat för att det lutar sig på ett brett nordiskt nätverk och har en tydlig koppling till arbetslivet, säger Karin Ericson, handläggare för Nordplus junior. Fiske är en stor näring i Norden och vad som händer på haven är högaktuellt. Projektet har också en genomtänkt relation till läroplanerna. 

Fick 68 procent av rösterna

Sista ordet har dock legat hos allmänheten som under två veckor kunnat rösta på sitt favoritprojekt. Projektet "Fisheries training for a Nordic future" fick 68 procent av rösterna. Ólafur Jón Arnbjörnsson får nu resa till Stockholm för att medverka vid konferensen EMIL och en prisceremoni 1 november.