Rapportera i Mobility Tool+
För att hålla koll på pågående projekt använder du det digitala verktyget Mobility Tool+. Det använder du bland annat vid slutrapportering samt för att registrera organisationer och deltagare.
Administrera och rapportera
Mobility Tool+ använder du för att registrera de organisationer som tar emot deltagare, registrera deltagare, deras mobilitetsperioder och utgifter, samt skicka och ta emot deltagarrapporter. Verktyget använder du också för att hantera den totala ekonomiska redovisningen inför slutrapporteringen.
Hantera projektet löpande
För att underlätta inför slutrapporteringen rekommenderar vi att du arbetar i och använder verktyget regelbundet under hela projektperioden. Om ni har flera projekt från olika ansökningsomgångar, tänk då på att registrera rätt uppgifter på rätt projektperiod.
Elektroniska signaturer
Väljer du att använda en e-underskrift ska den vara valideringsbar enligt EU-förordning eIDAS. UHR godkänner enkla, avancerade och kvalificerade e-underskrifter. Om e-underskrifter på Myndigheten för digital förvaltnings webbplats.
Kontakta oss
Du når oss på e-post eplushogre@uhr.se
-
Logga in och administrera projektet
När ert projekt är överfört till Mobility Tool+ skickar vi ett mejl till den kontaktperson som står i er ansökan. I meddelandet får du instruktioner om hur du loggar in i verktyget.
Som kontaktperson ansvarar du för att i Mobility Tool administrera ert projekt och se till att rätt uppgifter finns inlagda.
Logga in i Mobility Tool+ med ditt EU Login
Vägledning finns i Mobility Tool+
När du loggat in i Mobility Tool+ hittar du under fliken Documentation en vägledning för verktyget, Mobility Tool - Guide for Beneficiaries. Vägledningen är uppdelad i olika avsnitt och uppdateras löpande så att den alltid är aktuell. I och med coronaviruset och de restriktioner som gäller finns ett särskilt avsnitt rörande force majeure och corona.
Så använder du Mobility Tool+
I guiden beskriver vi vad Mobility Tool+ är och hur du använder verktyget. Mobility Tool+ är EU-kommissionens verktyg för projektrapportering. Enligt kontraktet, som signeras av Universitets- och högskolerådet och den deltagande organisationen, ska du som projektägare gå in i verktyget en gång i månaden och uppdatera uppgifter kring projektet.
När du loggat in med ditt EU Login väljer du ett projekt för att få fram flikarna i menyn: Details, Organisation, Contacts, Mobilites, Budget, Report.
-
Så använder du Mobility Tool+
-
Fliken Details - uppgifter om projektet
-
Fliken Details och Project Log
-
Hantera Project Log
-
Fliken Dashboard
-
Statistik studentmobiliteter
-
Statistik personalmobiliteter
-
Fliken Organisations
-
Lägga till partnerorganisation
-
Lista över lärosäten, Erasmuskod och PIC-nummer
-
Non-PIC/OID Organisation
-
Fliken Contacts
-
Lägg till ny kontaktperson
-
Fliken Mobilities
-
Fliken Mobilities och Selection
-
Skapa en mobilitet
-
Uppgifter du lägger in
-
Fliken Mobility
-
Fliken Participant och Participant Data
-
Fliken Participant och Participant Report
-
Fliken Participant och Certifications
-
Fliken Participant och Recognition Report
-
Fliken From/To och studentmobilitet
-
Fliken From/To och personalmobilitet
-
Distance Calculator
-
Fliken Duration
-
Budgetposterna i Mobility Tool+
-
Fliken Budget - studentmobilitet och studier
-
Fliken Budget - Studentmobilitet och praktik
-
Fliken Budget - personalmobilitet
-
Fliken Overall Comments
-
Spara ändringar
-
-
Lägg till mottagande organisationer
Under projektperioden kan ni lägga till nya mottagande organisationer till projektet som ni registrerar i Mobility Tool+. De nya mottagande organisationerna ska ha registrerat sig i Organisation Registration system och ha en OID-kod (tidigare PIC-nummer).
-
Interimsrapportera
Under projekttiden ska du delrapportera era resultat. Du rapporterar vid två tillfällen, en gång på våren och en gång på hösten, under det andra projektåret. Rapporteringen använder vi som underlag inför den andra utbetalningen av det belopp ni beviljats.
I steg för steg-guiden beskriver vi hur du gör:
Interimsrapportera - så gör du
I guiden beskriver vi hur du gör vid den första respektive andra interimsrapporteringen och vad som händer efter att du skickat in rapporterna.
Den första rapporteringen ska du göra den 1 april och den andra den 15 oktober.
Sista datum för er att slutrapportera framgår av ert kontrakt, Grant Agreement Artikel I.4.3. Interim reports and further pre-financing payments.
-
Interimsrapportera - så gör du
-
Första interimsrapporten
-
Uppgifter du kontrollerar i Mobility Tool+
-
Utbetalning av bidraget
-
Andra interimsrapporten
-
Uppgifter du kontrollerar i Mobility Tool+
-
När du rapporterat
-
-
Slutrapportera
När er projektperiod för Erasmus+ mobilitet går ut ska ni rapportera. Start- och slutdatum för ert projekt står i ert kontrakt.
- Rapporten för projekt beviljade 2019, som förlängts med 12 månader, skickar du in senast den 30 juli 2022.
- Rapporten för projekt beviljade 2020 och kontraktsperioden 2020-2022 skickar du in senast den 30 juli 2022.
- Rapporten för projekt beviljade 2020, som förlängts med 12 månader, skickar du in senast den 30 juli 2023.
Så gör du
I vår steg för steg-guide förklarar vi:
- budgetredovisningen inför slutrapporteringen
- slutrapporteringen.
Slutrapportera - så gör du
Skriv utförligt och tydligt
Du fyller i de uppgifter som efterfrågas i rapportformuläret. Skriv utförligt och tydligt eftersom er slutrapport kommer att bedömas och poängsättas utifrån vad du skriver i rapporten. Mer information finns i ert kontrakt, Grant agreement annex III.
Du kan välja om du vill skriva rapporten på svenska eller engelska. Oavsett vilket språk du väljer måste sidan för sammanfattningen, 2. Project Summary, vara skriven på engelska.
Kontrollera budgetposterna
Innan du skickar in slutrapporten, kontrollera och justera vid behov budgetposterna för ert projekt så att alla uppgifter stämmer. Titta särskilt på "Current Budget" under budgetfliken så att den posten inte överstiger 100 procent, det vill säga att summan inte överskrider ert beviljade belopp.
Kontrollera att alla giltiga mobiliteter är korrekt registrerade i Mobility Tool+. Det inkluderar även bland annat att resdagar och undervisningstimmar är korrekt registrerade. Kontrollera också att budgeten är korrekt registrerad och att eventuella överföringar från en budgetpost till en annan är giltiga och korrekta enligt ert kontrakt, Grant agreement Artikel I.3.3. "Budget transfers without amendment".
Kontrollera att budgetfältet Exceptional Costs for Services and Equipment är korrekt ifyllt. Budgetposten kan användas för att täcka utgifter som deltagare har haft för att köpa eller hyra teknisk utrustning för att kunna genomföra virtuell mobilitet under covid-19-pandemin. Kostnader ni redovisar i denna kategori ska kunna styrkas med kvitto. Om ni fått överskjutande kostnader (exceptional costs) beviljade i en force majeure-ansökan adderas dessa till det ordinarie stipendiet på respektive deltagares sida.
Declaration of Honour
Declaration of Honour finns att ladda ned i Mobility Tool+ i det steg då du skickar in rapporten. Om det inte är rektor eller prorektor som skriver under ska du bifoga delegationsordning. Firmatecknares signatur på Declaration of Honour får inte vara äldre än 30 dagar från det datum då den inkom till Universitets- och högskolerådet.
-
Slutrapportera - så gör du
-
Inför slutrapportering - överföring av medel
-
Föra över pengar mellan budgetkategorier
-
Uppgifter du kontrollerar i Mobility Tool+
-
Rapportera timmar för ett undervisningsuppdrag
-
Lägga in många mobiliteter
-
Budgetposterna i Mobility Tool+
-
Exempel - budgetöverföringar
-
Rapportera medel för organisationsstöd manuellt
-
Rapportera medel för Exceptional Costs for Services and Equipment
-
Fliken för rapporten - Reports
-
Innehållet i slutrapporten
-
Beskriv projektets påverkan och resultatspridning
-
Rapportera tillgodoräknade poäng
-
Uppgifter i fältet Recognition of Learning Outcomes
-
Beskriv överföringar mellan budgetposter
-
Verifiera dina mobiliteter
-
Declaration of honour
-
Start Submission Process
-
Dataskyddet
-
Nästan klart - skicka in rapporten
-
Fördjupad granskning
Några lärosäten kan komma att få en så kallad fördjupad granskning (Desk check). Om ert projekt är aktuellt för fördjupad granskning kommer ni att få ett meddelande om det per e-post strax efter att ni lämnat in slutrapporten.
Så går en fördjupad granskning till - Kontroller och revision
-
Vad händer sen?
Om något behöver kompletteras
Är ert underlag inte komplett eller om rapporteringen inte är korrekt i något avseende skickar vi en kompletteringsbegäran. När du kompletterat underlaget och det är korrekt bedöms slutrapportens samtliga delar. Därefter skickar vi ett beslut där det framgår att rapporten är godkänd. Beslutet skickar vi senast 60 dagar efter att ni skickade in er rapport.
Om ni inte förbrukat hela budgeten
Om ni i projektet inte har förbrukat hela projektbudgeten skickar vi ett beslut om återkrav av de bidragsmedel som finns kvar. Det belopp ni ska betala tillbaka framgår av beslutet. Ni betalar tillbaka så snart som möjligt, men senast 30 dagar efter att ni tagit emot beslutet.