Dokument för projekt beviljade 2023
Här hittar du de dokument och kontraktsbilagor som du behöver i ert lärosätes arbete med Erasmus+ mobilitet för kontraktsperioden 2023-2025.
Programhandledning
Programhandledningen (Erasmus+ Programme Guide) beskriver Erasmusprogrammet i sin helhet och riktar sig till ansökande organisationer samt projektägare. Handledningen beskriver förhållningssätt och regelverk. Den engelska versionen har tolkningsföreträde framför annan information, så som webbtexter, handböcker och mallar. Programhandledningen kommer i en ny version inför varje utlysning och är kopplad till respektive kontraktsår. Handledningen kan komma att uppdateras under pågående projekt och det är alltid den senaste versionen som gäller för respektive projekt.
Programhandledning Erasmus+ Programme Guide 2023 på EU-kommissionens webbplats
Utöver programhandledningen finns det även ett fördjupande dokument gällande blandade mobiliteter: Blended mobility implementation guide for Erasmus+ higher education (pdf, 1 MB)
Avtal mellan lärosäten innan utbytet
Ett avtal kan signeras mellan två eller flera lärosäten. Avtalet beskriver lärosätenas ömsesidiga rättig- och skyldigheter gentemot varandra under ett samarbete som äger rum inom Erasmus+programmet. Det ska signeras av respektive parts firmatecknare eller den som har fått delegation att underteckna. Avtalet måste vara signerat innan student-, lärar- och blandade mobiliteter påbörjas.
Digitalisering av avtal
Som en del av det europeiska studentkortinitiativet och i strävan för ett mer hållbart Erasmus+ kommer avtalen att digitaliseras. Avtalen ska förnyas digitalt via Erasmus Without Paper-infrastrukturen.
Läs mer om det europeiska studentkortsinitiativet.
Avtal som ska tecknas med lärosäten i partnerländer inom den internationella dimensionen, eller multilaterala avtal med flera partners inom till exempel Europauniversitet omfattas för närvarande inte av kravet.
Länk till avtalsmallar på Kommissionens webbplats
Kontraktet
Ert kontrakt med Universitets- och högskolerådet, "Grant agreement Special Conditions", skickar vi till er per e-post för signering i samband med att projektet beviljats.
I kontraktet finns information om exempelvis hur persondata hanteras, vilka budgetöverföringar som projektet får göra, när slutrapporten ska lämnas in till Universitets- och högskolerådet samt de kontroller som kan göras på projektet.
Bilagor till kontrakt
Till kontraktet finns fyra bilagor. Annex I - Annex II, samt Annex III och Annex V reglerar avtalet mellan UHR och ert lärosäte.
Det finns ytterligare en kontraktsbilaga, Annex VI, som innehåller olika avtal mellan er och deltagaren. Annex VI är mallar och därför inte obligatoriska att använda när ni tecknar avtal med en deltagare. Om ni väljer att använda egna mallar är det dock viktigt att informationen överensstämmer med den information som finns i Annex VI.
De olika kontraktsbilagorna och deras innehåll:
Annex I - Projektbudget
Bilagan innehåller en översikt över hur mycket medel projektet har blivit beviljat för olika budgetposter och aktiviteter. Här finns även information om den totala tiden projektet beviljats för aktiviteterna, angivet i månader och dagar, samt det totala antalet deltagare.
Bilagan skickar vi per e-post i samband med information om kontraktet.
Annex II - Regler för ekonomi och kontrakt
Bilagan innehåller de finansiella regler som gäller för projektägarens kontrakt. I dokumentet beskrivs bland annat:
- Hur organisationsstödet (OS-medel) beräknas.
- Hur stipendiet (Individual support) ska beräknas, vad som gäller i de fall mobilitetsperioden förändras, regler för resestöd till studenter, vilken dokumentation som behövs för att styrka en mobilitet etcetera.
- Regler för ansökan om medel för deltagare med funktionsnedsättning.
- Vilka kontroller som Universitets- och högskolerådet och EU-kommissionen kan komma att göra samt vilken dokumentation som då behöver finnas tillgängliga.
- Vad som ska återbetalas vid icke-godkänd slutrapport (slutrapport med under 50 poäng)
Annex III - Bidragsnivåer resa och individuellt stöd
Bilagan ger en översikt över samtliga stipendienivåer och resebidrag för den aktuella projektperioden.
Annex IV
Annex IV är inte applicerbart för detta kontrakt
Annex V - Särskilda bestämmelser
Bilagan beskriver regler för avtalet mellan lärosätet och Universitets- och högskolerådet, dess innebörd och vad som händer om någon av parterna inte följer avtalet. Bilagan beskriver även saker såsom:
- Budgetflexibilitet
- Inkluderingsstöd
- Slutrapportering
- Vilka kontroller som EU-kommissionen kan komma att göra
Annex VI - Avtal mellan lärosätet och deltagaren
Student charter:
Dokumentet beskriver deltagarens rättigheter och skyldigheter gentemot både sändande och mottagande organisation innan, under och efter utbytet. Här beskrivs även vilket stöd en deltagare kan förvänta sig i händelse av att problem skulle uppstå.
Erasmus student charter, english version (pdf)
Erasmus student charter, svensk version (pdf)
Grant agreement - avtal mellan projektägaren och deltagaren:
Grant Agreement for mobility participants är det avtal som fastställer vad projektägaren och den individ som deltar i mobilitetsaktiviteten kommit överens om. Här framgår bland annat vilket finansiellt stöd deltagaren kommer att få under sitt utbyte, hur och när utbetalningarna sker samt vilken typ av försäkring som deltagaren har under mobilitetsperioden. Här beskrivs även båda parters skyldigheter och vad som händer om någon utav parterna inte uppfyller sina åtaganden. Även om ni inte använder EU-kommissionens mallar är ett Grant Agreement obligatoriskt.
Mallen omfattar både mobilitet inom EU-länder/tredjeländer som är associerade till programmet (tidigare kallat programländer) och tredjeländer som inte är associerade till programmet (tidigare kallat partnerländer) inom den internationella dimensionen.
Annex VI: Grant Agreement for mobility participants - higher education 2023 (word)
Dokument för studentmobilitet:
Som en del av det europeiska studentkortinitiativet och för att främja miljövänliga metoder i Erasmus + ska Learning Agreement för studier för mobilitet inom programländer upprättas digitalt. Antingen via EU-kommissionens verktyg Online Learning Agreement eller genom det systemstöd som valts. Mobilitet som sker med partnerländer inom den internationella dimensionen omfattas för närvarande inte av kravet och kan använda pappersversionen.
Studenter inom högre utbildning genomför en mobilitet och Learning Agreement for studies/traineeships är en överenskommelse och kvalitetsförsäkran om mobilitetens innehåll mellan tre parter – sändande organisation, den mottagande organisationen och den individ som deltar i mobilitetsaktiviteten. Där ska information om bland annat planerad mobilitetsperiod, kurskoder, titel på kurs och antal förväntade ECTS, eller beskrivning av praktikens innehåll framgå.
Mallen omfattar mobilitet mellan EU-länder/tredjeländer som är associerade till programmet (tidigare kallat programländer):
Online Learning Agreement - Student Mobility for Studies 2023
Learning agreement – Student Mobility for Studies 2023 (word)
Mallen omfattar mobilitet mellan EU-länder/tredjeländer som är associerade till programmet (tidigare kallat programländer) och tredjeländer som inte är associerade med programmet (tidigare kallat partnerländer) inom den internationella dimensionen:
Learning Agreement - Student Mobility for Studies International Mobility 2023 (word)
Mallen omfattar både mobilitet mellan EU-länder/tredjeländer som är associerade till programmet (tidigare kallat programländer) och tredjeländer som inte är associerade med programmet (tidigare kallat partnerländer) inom den internationella dimensionen:
Learning agreement - Traineeships 2023 (word)
Mallen omfattar enbart mobilitet mellan EU-länder/tredjeländer som är associerade till programmet (tidigare kallat programländer):
Digitalt: webbplatsen Online Learning Agreement
Till Learning Agreement finns EU-kommissionens riktlinjer som vägleder dig i hur du fyller i underlaget:
Guidelines on how to use the Online Learning Agreement - Studies (pdf)
Guidelines on how to use Learning agreement - Traineeships (pdf)
Dokument för personalmobilitet:
När en lärare eller övrig personal genomför en mobilitet är dokumenten nedan en kvalitetsförsäkran om mobilitetens innehåll mellan tre parter – sändande organisation, den mottagande organisationen och den individ som deltar i mobilitetsaktiviteten.
Staff Mobility Agreement är en överenskommelse och kvalitetsförsäkran om mobilitetens innehåll mellan tre parter – sändande organisation, den mottagande organisationen och den individ som deltar i mobilitetsaktiviteten. Exempelvis ska, vid ett undervisningsuppdrag, information om hur många timmar som deltagaren ska undervisa finnas med.
Mallen omfattar både mobilitet mellan EU-länder/tredjeländer som är associerade till programmet (tidigare kallat programländer) och mobilitet till tredjeländer som inte är associerade till programmet (tidigare kallat partnerländer) inom den internationella dimensionen:
Annex VI: Mobility Agreement - Staff Mobility For Teaching 2023 (word)
Annex VI: Mobility Agreement - Staff Mobility For Training 2023 (word)
Viktiga datum
1 juni 2023: projektstart
31 juli 2025: projektslut
29 september 2025: sista dag att skicka in slutrapporten
Projekt beviljade 2023 ska inte interimsrapportera.
Elektroniska signaturer
Väljer du att använda en e-underskrift ska den vara valideringsbar enligt EU-förordning eIDAS. UHR godkänner enkla, avancerade och kvalificerade e-underskrifter. Om e-underskrifter på Myndigheten för digital förvaltnings webbplats.
Kontakta oss
Du når oss på e-post eplushogre@uhr.se
Uppge alltid projektnumret när du kontaktar oss.
Vi jobbar med Erasmus+ mobilitet högre utbildning:
- Frida Garvill, 010-470 04 94
- Madelene Henriksgård, 010-470 06 80
- Kristin Lohse 010-470 64 95
- Shabnam Rudd Sharifpour 010-470 03 58