Röster från skolvardagen
I vår serie Röster från skolvardagen får du ta del av hur olika lärare runtom i Sverige valt att använda sig av eTwinningprojekt i sin undervisning. Lärarna berättar om sina projekt, vad de – och eleverna – får ut av internationellt digitalt samarbete, och delar också med sig av sina tips och idéer.
-
Högskolan Väst använder eTwinning med sina lärarstudenter
Högskolan Väst jobbar aktivt med att introducera eTwinning till lärarstudenter. Sedan 2012 har eTwinning genomfört ett europeiskt initiativ tillsammans med lärarhögskolor, för framtidens lärare, i flera europeiska länder, för att inkludera eTwinning i lärarutbildningen, för lärarstudenter. Sverige har deltagit i initiativet sedan 2016.
-
Engelska med olika lärstilar i Tomtbergaskolans eTwinningprojekt
Klasslärare Mili Modak i Tomtbergaskolan i Huddinge har just nu hela tre eTwinningprojekt på gång med olika teman och tidsspann. Vi blev extra nyfikna på hennes tidigare projekt NeuroEnglish, och bad Mili svara på några frågor om projektet och om eTwinning generellt.
-
Välfungerande kombination av franska och kulturarv i Huddingegymnasiets projekt
Anna-Karin Björk på Huddingegymnasiet har under föregående läsår drivit ett lyckat projekt med sina franskelever tillsammans med en språklärare och hennes gymnasieklass i flamländska Belgien. Vi hörde av oss till Anna-Karin med några frågor.
-
Luleå gymnasieskola i lyckat samarbete om hållbar utveckling i franskan
Språkläraren Maria Palovaara Nasi i Luleå gymnasieskola Kv. Kungsfågeln, har tillsammans med lärare och elever i Belgien och Spanien jobbat i projektet ”Jeunes Européens face à la destruction de la biodiversité”, på svenska ungefär ”Biologisk mångfald och hållbar utveckling”. Vi ställde Maria några frågor om projektet och hur hon ser på eTwinning.
-
Elever i Birkaskolan diskuterar klimatförändringarna på spanska
Jorge Reis är spansklärare på Birkaskolan i Ekerö. Han har genomfört eTwinningprojektet “E.S.M.I.Acción. Un puente entre el pasado, el presente y el futuro”, tillsammans med kolleger och deras klasser på Malta, i Tyskland, Spanien och Italien. Vi ställde Jorge några frågor om hans projekt och erfarenheter.
-
Åva gymnasium i Täby om att vara en eTwinningskola
Den här gången har vi intervjuat Mihaela Gross, språklärare vid Åva gymnasium i Täby. Åva gymnasium är en av de fyra svenska skolor som i våras fick utmärkelsen eTwinning School – en märkning för skolor som aktivt använder sig av eTwinning i verksamheten.
-
Stay In-Stay SaFE Challenge – ett samarbete med huvudmålet att sprida glädje
Johanna Laronsson som jobbar på Rödebyskolan i Karlskrona, delar med sig av ett peppande projekt, som kan vara inspirerande för många lärare som har distansundervisning eller som har elever som är hemma, på grund av den situationen som vi befinner oss i.
-
Europa habla Español
I serien Röster från skolvardagen har vi nyss intervjuat René Améztegui Rosales, spansklärare på högstadiet i Stora Sätraskolan i Gävle. René driver tillsammans med spansklärare från Polen, Spanien, Norge och Tyskland, projektet ”Europa habla español”, Europa talar spanska.
-
Ökad elevmotivation i åttan genom eTwinningprojekt på spanska
Spansklärare Adriana Sturesson, berättar om sitt inspirerande och lyckade eTwinningprojekt, “15 x 100 Att kommunicera på spanska”, som hon drev på Liljeborgsskolan i Trelleborg – ett projekt tillsammans med spansklärare och deras klasser i Italien, Frankrike och Tyskland.
-
På Karlbergs skola kopplar vi eTwinning till skolans verksamhetsplan
Sedan tre år tillbaka har skolledningen på Karlbergs skola eTwinning inskriven i sin verksamhetsplan utifrån att skolan 2016 påbörjade sin process med digitalisering som i verksamhetsplanen för 2017 kompletterades med internationalisering.