Gå till huvudinnehåll

- en filmtävling med de globala målen i fokus

Nu är den igång - vår filmtävling på temat de globala målen för hållbar utveckling. Du som är lärare eller pedagog i skolan eller förskolan kan tillsammans med dina barn och ungdomar delta i tävlingen genom att producera en kortfilm i vilken genre som helst. Även fritidshem är välkomna att vara med. Senast 1 mars 2018 måste filmen vara klar!

Vilka kan vara med?

Alla elever i skolan, från förskoleklass till sista året på gymnasiet samt barn i förskolan och på fritids. Eleverna tävlar tillsammans med sin klass eller motsvarande, förskole- och fritidsbarnen tävlar med sin grupp. 

Det här ska ni göra

Välj ett av de sjutton globala målen. Fundera kring målet. Hur skulle ni kunna gestalta målets tema på film? Använd fantasin. Vad filmen ska handla om är valfritt inom ramen för målet ni väljer. Presentera handlingen som dockfilm, dokumentär, musikvideo, sketch, konstfilm, drama, tecknat eller något helt annat. Filmen får vara högst 60 sekunder lång.

Om ni har svårt att komma igång kan ni till exempel försöka svara på frågorna: Vad betyder målet för er? Varför behöver vi ha det här målet? Vad skulle vi kunna göra för att bidra till att uppnå det? Utgå gärna från att det är ni som i framtiden kommer att ha makten att förändra.

Såhär lämnar ni in ert bidrag

När filmen är klar döper ni den till den titel ni själva väljer plus numret på målet. Sedan lägger ni upp den på skolans instagramkonto med hashtaggen #filmförsjutton. Alla filmer med den taggen kommer att kopplas till Den globala skolans webbplats där vem som helst kan se er och andras filmer. I anslutning till filmen på instagram skriver ni:

  • filmens titel
  • vilket mål den handlar om
  • skolans namn
  • vilken klass som gjort filmen
  • i vilken kommun skolan ligger

Senast 1 mars 2018 måste er film vara färdig och finnas tillgänglig på instagram.
Obs! För att er film ska synas på vår webbplats måste ert instagramkonto ha en öppen profil.

Vad händer sedan?

1 mars stänger tävlingen och efter det kommer en jury att titta på alla filmerna och välja ut tre vinnare. Juryn består av representanter från Den globala skolan, Universitets- och högskolerådet och Filmcentrum.

Det här kan ni vinna

  • Ett besök på skolan eller förskolan av någon av äventyrarna Glenn Mattsing eller Sören Kjellkvist som är ute på en klimatexpedition i roddbåt i Norra ishavet. Målet är att bli först med att ro från Tromsö i Norge runt ögruppen Svalbard och tillbaka igen, en resa som till för bara några år sedan varit omöjlig på grund av isen. Glenn Mattsing och Sören Kjellkvist har också tagit fram olika skolmaterial med fokus på förändringarna i Arktis. Du kan läsa mer om expeditionen på www.rowaroundsvalbard.se. Till Row around Svalbard
  • Representanter för de vinnande klasserna och deras lärare får medverka vid Skolan möter världen på Sida i maj 2018. Vi sponsrar resa och boende med 6000 kronor.

Obs! När ni lägger upp er film märkt med #filmförsjutton ger ni oss samtidigt tillåtelse att använda filmen, eller delar av den, i olika sammanhang som har med tävlingen eller Den globala skolans arbete med de globala målen att göra. 

Lycka till!