Gå till huvudinnehåll

Det finns många olika sätt att hitta samarbetspartners till ett internationellt projekt. Här har vi samlat några tips på hur ni kan gå tillväga för att komma i kontakt med svenska och utländska organisationer.

Så hittar ni partner i annat land

För ett internationellt samarbete behöver ni en partner i ett annat land. Kanske har ni siktet inställt på ett speciellt land, men ingen specifik idé. Kanske har ni tvärtom en både utvecklad och förankrad idé och letar efter en utländsk partner som passar. Att hitta en partner kan vara lätt. Eller svårt. Här kommer några tips:

Gräv där ni står

Det enklaste sättet att hitta en partner brukar vara att börja sökandet i er närhet. Kanske har ni personliga kontakter utomlands eller någon kollega med de rätta kontakterna. Ni kan också vända er till er organisation för råd och tips.

Om det finns andra pågående eller avslutade internationella projekt i er närhet kanske ni kan haka på eller få hjälp med kontakter genom dem. Eller om er kommun har internationella kontakter genom olika samarbeten eller vänorter.

Fråga branschen

Om ni söker partner inom ett speciellt ämnesområde kan ni ta kontakt med såväl svenska som utländska aktörer ni tycker verkar intressanta och be dem om tips.

Håll utkik efter våra kontaktseminarier

Ibland arrangerar vi tillfällen för svenska och utländska organisationer att mötas. Kontaktseminarierna är förlagda utomlands och inom ramen för några av våra program.

Pröva utlandet

Ibland kan lokala myndigheter eller organisationer på plats hjälpa till med kontakter i ett visst land.

Surfa hos oss

Här på utbyten.se har vi samlat länkar till olika databaser för partnersök inom Europa. Där kan ni också hitta information om projekt som andra organisationer drivit och kan ta kontakt med dem och be om tips på bra partners.

School Education Gateway

EU-kommissionens webbplats där skolor och organisationer i Europa kan söka samarbetspartners för ett strategiskt partnerskapsprojekt inom Erasmus+.

School Education Gateway – partnersök för skolor och organisationer i Europa

EPALE

EU-kommissionens webbplats där organisationer verksamma inom vuxenutbildning kan söka samarbetspartners för ett strategiskt partnerskapsprojekt inom Erasmus+.

EPALE – partnersök för europeiskt samarbete

Erasmus+ Project Results Platform

I EU-kommissionens databas för spridning av projekt, Erasmus+ Project Results Platform finns uppgifter om pågående och avslutade partnerskap. Här kan du hitta kontaktuppgifter till organisationer som kan vara intresserade av samarbete och utbyte.

Erasmus+ Project Results Platform, databas för spridning av projektresultat

Nordplusonline 

På webbportalen för Nordplusprogrammen finns en sökfunktion för samarbetspartner i de nordiska och baltiska länderna. 

NordPlus Online – hitta partner i Norden och Baltikum

eTwinning

För skolpartnerskap i Europa med hjälp av informations- och kommunikationsteknik.

eTwinning – digitalt skolsamarbete i Europa

Schools Online

På British Councils webbplats Schools Online kan du söka partnerskolor i hela världen.

Schools Online - sök partners i hela världen

SMPF partner search

Databas för partnersök. Den går att använda för flera typer av projekt inom de europeiska och nordiska programmen. Databasen är framtagen av det litauiska programkontoret.

SMPF partner search – för flera typer av europeiska och nordiska program

Svenska regionkontor i Bryssel

Svenska regionkontor i Bryssel

Europa Direkt och deras informationskontor

Europa Direkt - kontor i Sverige